Σε γενικές γραμμές, το έργο του μπορεί να δεχτεί πολλές ερμηνείες...

Από EW Staff
30 Ιουλίου, 2021 @ 08:13

Στην υπόθεση του βιβλίου Η παρηγοριά των στρογγυλών πραγμάτων του Κλέμενς Σετζ, ένας νεαρός ερωτεύεται μια τυφλή γυναίκα, που οι τοίχοι του σπιτιού της είναι καλυμμένοι με βωμολοχίες, κάτι που η ίδια αγνοεί… Μια οικογένεια δέχεται την επίσκεψη ενός οπλισμένου άνδρα, που ισχυρίζεται ότι είχε μεγαλώσει στο σπίτι της… Ένας στρατιώτης ανακαλύπτει ένα φριχτό αστερισμό… Μια σχολική νοσοκόμα που απολύεται, απαγάγει ένα μικρό αγόρι από το σχολείο του… Το μήνυμα μιας γυναίκας, που απευθύνεται στον πατέρα του παιδιού της για οικονομική βοήθεια, καταλήγει στα spam, λόγω της γλώσσας που χρησιμοποιούν οι αυτόματοι, διαδικτυακοί μεταφραστές.. Δέντρα κινούνται “σαν καμηλοπαρδάλεις που ονειρεύονται”…

Αυτά κι άλλα πολλά, παράξενα και σουρεαλιστικά, συμβαίνουν στα είκοσι διηγήματα του Κλέμενς Σετζ, όλα διαφορετικής έκτασης και ύφους. Ο Σετζ είναι ένας ιδιοφυής, νεαρός Αυστριακός (γεννημένος το 1982) που, μόλις μέσα σε μία δεκαετία, κατάφερε να αναδειχθεί σε μία από τις πιο σημαντικές φωνές της σύγχρονης, γερμανόφωνης λογοτεχνίας. Η επιτροπή που του απένειμε το βραβείο Kleist, το 2020, (μεταξύ πολλών άλλων βραβείων που έχει ήδη αποσπάσει), τον ανέφερε ως “εξτρεμιστή της γραφής, με αναρχική φαντασία”.

Και κάπως έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί αυτή η νέα συλλογή διηγημάτων του: στιγμιότυπα έξω από τις καθημερινές συμβάσεις, από έναν κόσμο που παραπαίει, έναν κόσμο έτοιμο να “βουτήξει” στο παράλογο και, μάλιστα, με ιλιγγιώδη ταχύτητα! Ωστόσο, σε γενικές γραμμές, το έργο του μπορεί να δεχτεί πολλές ερμηνείες… Σαφώς αναφέρεται στο αλλόκοτο που όλοι κρύβουμε μέσα μας και στον υπαρξιακό φόβο του θανάτου, σαφώς οι ιδέες του είναι πρωτότυπες και έξυπνες, σαφώς αγωνιά για την αποξένωση στη σημερινή κοινωνία, όμως, φαίνεται σαν ο ίδιος να αγωνιά και για να ξεχωρίσει και αυτό, σε κάποια διηγήματα, “πνίγει” το αποτέλεσμα.

Σε κάθε περίπτωση, η συλλογή “Η παρηγοριά των στρογγυλών πραγμάτων” (σε μετάφραση του Χρήστου Αστερίου), είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Γιατί, όσο τραγικά κι αν είναι όσα διαδραματίζονται, τόσο καταιγιστικό είναι το χιούμορ του συγγραφέα, με σαφείς αναφορές ακόμα και σε τρομακτικές σκηνές των παραμυθιών του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν αλλά, κυρίως, στην ποπ κουλτούρα, σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας και τηλεοπτικές σειρές.

Το βιβλίο “Η παρηγοριά των στρογγυλών πραγμάτων” του Clemens Setz, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Gutenberg.

Διαβάστε επίσης: