Με τον Ορφέα Αυγουστίδη στον ομώνυμο ρόλο.

Από EW Staff
31 Αυγούστου, 2021 @ 10:59

Της Μαρένας Καδιγιαννοπούλου

Ο Αντώνης Γαλέος, ο οποίος έχει κάνει τη μετάφραση του αρχικού κειμένου, μίλησε στο Entertainment Weekly , για το έργο που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με τον Ορφέα Αυγουστίδη στον ομώνυμο ρόλο.

«Η μηχανή του Τούρινγκ» του Benoit Soles, παίζεται με μεγάλη επιτυχία στη Γαλλία από το 2018, ενώ έχει αποσπάσει τέσσερα βραβεία Μολιέρ. Ο Άλαν Τούρινγκ είναι ο άνθρωπος που έσπασε τον κωδικό των ναζί και άλλαξε την πορεία του δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου συμβάλλοντας καθοριστικά στη λήξη του το 1945.

Η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα στις 7 Οκτωβρίου στο Νέο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου σε διασκευή και σκηνοθεσία του Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου.

Ο Αντώνης Γαλέος, ο οποίος έχει μεταφράσει το αρχικό κείμενο και μας έχει συστήσει αρκετά θεατρικά έργα που παίζονται με επιτυχία στο εξωτερικό, μοιράζεται μαζί μας τις σκέψεις του για το έργο. 

«Σε μια στιγμή της παγκόσμιας ιστορίας που κυριαρχεί ένας βομβαρδισμός από εικόνες βίας κατά των δικαιωμάτων, κατά της φύσης, κατά της όποιας λογικής, κατά των νόμων της φυσικής, αυτή τη στιγμή η «Μηχανή του Τούρινγκ» μας επαναφέρει σε βασικές πρωταρχικές αξίες: το σεβασμό στην περιπλοκότητα της ανθρώπινης ψυχής και την ανάδειξη ενός κοινού κώδικα επικοινωνίας.

Ο Κρίστοφερ του Άλαν Τούρινγκ δεν είναι τίποτα άλλο από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή του σήμερα∙ καμιά μηχανή, είναι σαν να μας λέει, δεν μπορεί να λειτουργήσει αν δεν είναι ευαίσθητη, ευάλωτη, αντιφατική, βαθιά ιδεαλιστική! Και κανένα μήνυμα δε λέει τίποτα, αν δεν μπορεί να μοιραστεί!

Ο Μιχάλης και η Βανέσα Αδάμ με προσέγγισαν πριν από δυόμιση χρόνια για να φέρουμε στην Ελλάδα αυτό το έργο που μόλις είχε ανέβει στο Παρίσι Ελλάδα. Το σκεπτικό ήταν να ανεβαίνουν νέα έργα σε πρωτότυπες σκηνοθεσίες σε κεντρικές σκηνές των Αθηνών και της Ελλάδας.

Και η αρχή γίνεται με τον Τούρινγκ: Ανάμεσα σε έναν πυρήνα καυτής λάβας και σε ένα σύμπαν γεμάτο μυστήρια, υπάρχει μόνο μια λεπτή φλούδα γης, το σπίτι της ανθρωπότητας… ίσως να ήρθε ο καιρός να σταματήσουμε να έχουμε ως κίνητρο στις ζωές μας τον φόβο της ανεπάρκειας μας, να περιστρέφονται όλα γύρω από τα τραύματα μας, και να καταλάβουμε επιτέλους τι σημαίνει αυτή η μεταφυσική μας δύναμη να χαρίζουμε ατέρμονα τους καρπούς της φαντασίας μας, τον ηλεκτρισμό της ύπαρξης μας στους γύρω μας και στο περιβάλλον, και αυτός να μην σβήνει ποτέ. Γιατί αυτός είναι ο Τούρινγκ».

Aκολουθήστε το Entertainment Weekly στα social media:
★ Facebook
★ Instagram
★ Twitter

Διαβάστε επίσης: