Αναγνωρισμένος ως "ο καλύτερος Άγγλος πειραματικός συγγραφέας" του '60, ο Άλαν Μπερνς (1929-2013) εμπνεύστηκε τον τίτλο του βιβλίου του από τον ομώνυμο πίνακα του Μαξ Έρνστ.

Από EW Staff
23 Ιανουαρίου, 2022 @ 07:22
BURNS

Η Ευρώπη μετά τη βροχή του Alan Burns, Εκδόσεις Gutenberg

Αναγνωρισμένος ως “ο καλύτερος Άγγλος πειραματικός συγγραφέας” του ’60, ο Άλαν Μπερνς (1929-2013) εμπνεύστηκε τον τίτλο του βιβλίου του από τον ομώνυμο πίνακα του Μαξ Έρνστ, όπου επικρατεί μια απόλυτη ερήμωση. Στην πρώτη του εκδοχή, το έργο -μαρτυρία και προφητεία ταυτόχρονα- ζωγραφίστηκε το 1933, τη χρονιά δηλαδή που ανέβηκαν οι ναζί στην εξουσία, και απεικονίζει την Ευρώπη παραλυμένη από τη φθορά των πάντων, χωρίς δυνατότητα διάκρισης του ζωικού από το φυσικό περιβάλλον και με τη ζωογόνα βροχή να μετασχηματίζεται σε εφιάλτη. Πίνακας και βιβλίο καταδεικνύουν έτσι  τη βαναυσότητα, αλλά και το ψυχικό σθένος των ανθρώπων, χωρίς το οποίο η επιβίωση του είδους μας θα ήταν αδύνατη.


Σε μια χώρα, λοιπόν, από όλες αυτές που καταστράφηκαν από τον πόλεμο, ο ανώνυμος αφηγητής-κεντρικός ήρωας του Μπερνς αναζητά μια γνωστή του κοπέλα, με τις πορείες τους να συγκλίνουν και να αποκλίνουν σε τρομακτικα πεδία μαχών, στρατόπεδα συγκέντρωσης, θαλάμους αερίων. Ποιοι είναι οι “καλοί” και ποιοι οι “κακοί” της ιστορίας; Πού ανήκει ο αφηγητής και ποιος είναι ο σκοπός του; Ποιοι από τους συμμετέχοντες συνδέονται με αντιστασιακές οργανώσεις; Και πότε θα τελειώσει ο πόλεμος;


Καταλαβαίνετε ότι, σε μία Ευρώπη που φαίνεται να αδυνατεί ακόμα να επανενώσει τα κομμάτια της, όλα τα παραπάνω ερωτήματα παραμένουν κι ας πρωτοτέθηκαν από τον Μπερνς δυο δεκαετίες μετά τη λαίλαπα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Στο βιβλίο, που μόλις κυκλοφόρησε στα ελληνικά, σε μετάφραση Ρένας Χατχούτ, θα διακρίνετε δε αρκετές από τις αφηγηματικές τεχνικές του Τζέιμς Τζόις, ο οποίος άσκησε μεγάλη επιρροή στον avant garde συγγραφέα, αλλά και τη λογική των λογοτεχνικών cut-ups (“τεμαχισμένης γραφής”, από τα οποία εμπνεύστηκε ο Μπουκόφσκι τις ποιητικές τροπικότητές του.

Διαβάστε επίσης: