Το βιβλίο του διακεκριμένου Ιταλού ακαδημαϊκού κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Historical Quest.

Από EW Staff
28 Σεπτεμβρίου, 2021 @ 16:15

Μετά το πετυχημένο βιβλίο “Ιεροί Πόλεμοι: Σταυροφορίες & Τζιχάντ”, ο Alessandro Barbero επιστρέφει με το “Γυναίκες, Λαίδες, Έμποροι & Ιππότες: Έξι Μεσαιωνικές Ιστορίες” και μας ανοίγει ένα παράθυρο στον μυστηριώδη κόσμο του Μεσαίωνα, με τον οποίο σήμερα έχουμε πολλές διαφορές αλλά και… αρκετά κοινά!

Είναι δυνατό να συναντήσουμε άνδρες και γυναίκες του Μεσαίωνα, να τους ακούσουμε να μιλούν για πολλή ώρα και να μάθουμε να τους γνωρίζουμε; Φυσικά και είναι, αν έχουν αφήσει γραπτές μαρτυρίες, στις οποίες να έχουν βάλει μεγάλο μέρος του εαυτού τους. Είναι η περίπτωση των πέντε εκ των έξι προσώπων του βιβλίου ενώ, για την τελευταία, τη Ζαν ντ’ Αρκ, που ήταν αναλφάβητη ή σχεδόν αναλφάβητη, διαθέτουμε εξίσου τα λόγια της, χάρη στη δίκη όπου υπήρξε θύμα και πρωταγωνίστρια.

Πρωταγωνιστές των ιστοριών, λοιπόν, είναι ο καλόγερος Σαλιμπένε της Πάρμας, ο Φραγκισκανός που γνώρισε πάπες και αυτοκράτορες, επισκόπους και ιεροκήρυκες και έχει για τον καθένα να διηγηθεί ανέκδοτα, κακόβουλες φήμες και κουτσομπολιά. Ο Ντίνο Κομπάνι, ο έμπορος της Φλωρεντίας, που έζησε αυτοπροσώπως τις πολιτικές αναταράξεις ενός διχασμένου δήμου, εξαιτίας των συγκρούσεων την εποχή του Δάντη. Ο Ζαν ντε Ζουανβίλ, ο ευγενής ιππότης που συνόδευσε τον Λουδοβίκο τον Άγιο στη Ζ΄ Σταυροφορία, ψύχραιμος μάρτυρας θυσιών, ηρωικών και δειλών πράξεων. Η Αικατερίνη της Σιένας, που μιλούσε με τον Θεό και τα φλογερά της γράμματα έκαναν πάπες και καρδινάλιους να τρέμουν. Η Κριστίν ντε Πιζάν (στην πραγματικότητα λεγόταν Κριστίνα ντα Πιζάνο), η πρώτη γυναίκα που αντιλήφθηκε τον εαυτό της ως κατ’ επάγγελμα συγγραφέα, κέρδιζε τα προς το ζην και έγινε διάσημη γράφοντας βιβλία. Και η Ζαν ντ’ Αρκ, που διοίκησε έναν ολόκληρο στρατό ντυμένη ως άνδρας και πλήρωσε με τη ζωή της αυτήν την πρόκληση, έναντι των κανόνων της εποχής της.

Να θυμίσουμε ότι, εκτός από ιστορικός, ο Alessandro Barbero είναι βραβευμένος μυθιστοριογράφος και δοκιμιογράφος.

Aκολουθήστε το Entertainment Weekly στα social media:
★ Facebook
★ Instagram
★ Twitter

Διαβάστε επίσης: