Οι Νοτιοκορεάτες αντιδρούν στο Squid Game

Από EW Staff
12 Νοεμβρίου, 2021 @ 11:24

To Squid Game διχάζει τη Νότια Κορέα.

Από το Coffee Prince στο Jewel in the Palace μέχρι το Crash Landing on You και αμέτρητους άλλους τίτλους, τα κορεατικά δράματα έχουν γοητεύσει το διεθνές κοινό. Κανένα όμως δεν έγινε τόσο καθολικά δημοφιλές όσο το Squid Game, το οποίο έφτασε στην πρώτη θέση του Netflix σε 90 χώρες μέσα σε 10 ημέρες από την κυκλοφορία του αυτόν τον Σεπτέμβριο. Λίγες εβδομάδες αργότερα, έγινε η πιο δημοφιλής σειρά της πλατφόρμας, ξεπερνώντας το Bridgerton.

Θα πίστευε κανείς ότι το Squid Game θα τύγχανε το ίδιο καλής αποδοχής και στην πατρίδα του – ειδικά αφού η Νότια Κορέα είναι η γενέτειρα μερικών θρυλικών θρίλερ όπως το Sweet Home and Kingdom, καθώς και των σοκαριστικών Alive, Τrain to Busan, Parasite και Park Chan-wook’s Vengeance Trilogy. Αλλά η αλήθεια είναι πιο περίπλοκη από αυτό. Όπως αποδεικνύεται, οι Νοτιοκορεάτες θεατές είναι έντονα διχασμένοι σχετικά με τo σήριαλ.

Είναι ενδιαφέρον ότι τα ίδια χαρακτηριστικά που έκαναν το Squid Game τεράστια επιτυχία εκτός Νότιας Κορέας, ίσως εξηγούν τη σχετικά χλιαρή ανταπόκριση στη γενέτειρά του. Σε μια χώρα όπου πολλοί κάτοικοι έχουν εκτεθεί σε ιαπωνικές ταινίες και manga καθώς και σε κορεατικά webtoons, τα παιχνίδια επιβίωσης είναι πολύ οικεία. Οι επικριτές του Squid Game το χαρακτήρισαν υπερβολικά βίαιο, με κάποιους να δηλώνουν πως έχουν μετανιώσει που το είδαν.

Η Pia Youn, δασκάλα με έδρα το Busan, λέει ότι ενώ της άρεσε η σειρά, σε πολλούς από τους φίλους της «δεν άρεσε επειδή ήταν πολύ βίαιη για τα γούστα τους», προσθέτοντας ότι σκέφτηκε ότι το σήριαλ προβάλει την κακή, εγωιστική πλευρά της ανθρώπινης φύσης, «πραγματικά αποκρουστικό για ορισμένους Νοτιοκορεάτες».

Άλλοι θεατές παραπονέθηκαν ότι η πλοκή του Squid Game ήταν μάλλον προβλέψιμη, με σενάρια και χαρακτήρες που θύμιζαν άλλα K-dramas {Κorean-dramas}: ένας πρωταγωνιστής που δεν είναι έξυπνος και δεν έχει ιδιαίτερα προσόντα, αλλά κερδίζει στο τέλος λόγω της καλής του καρδιάς. Ένα αδερφάκι που ξεκινά να αναζητήσει τον χαμένο αδερφό του, για να τον βρει ακριβώς λίγο πριν να πεθάνει. Δύο κολλητοί φίλοι που μάχονται μεταξύ τους μέχρι θανάτου, αλλά καταλήγουν να ξεσπούν σε κλάματα και να συμφιλιώνονται την τελευταία στιγμή.

Οι νεότεροι Νοτιοκορεάτες, ειδικά όσοι είναι γύρω στα 20, έχουν καταγγείλει ορισμένες από τις σκηνές και τους διαλόγους της σειράς για μισογυνισμό (με μερικούς μάλιστα να ζητούν μποϊκοτάζ της σειράς) και έχουν επικρίνει τον τρόπο που απεικονίζονται οι Βορειοκορεάτες αποστάτες, μετανάστες εργάτες και ηλικιωμένοι ως ξεπερασμένο—με το επιχείρημα ότι το Squid Game δεν αντικατοπτρίζει την πρόοδο που είχε σημειώσει η Νότια Κορέα στη μεταχείριση αυτών των περιθωριοποιημένων ομάδων από το 2008.


Πολλοί αμφισβητούν επίσης τις συναισθηματικά φορτισμένες σκηνές της σειράς, χαρακτηρίζοντάς τις ως μελοδραματικές—ένα χαρακτηριστικό γνωστό ως shinpa στα Κορεάτικα, μια λέξη που μεταφράζεται ως “κλαψιάρικες”. Αρκετοί διεθνείς θεατές ανέφεραν το «Gganbu», το συναισθηματικό έκτο επεισόδιο της σειράς, ως το αγαπημένο τους. Αλλά πολλοί Κορεάτες, που ένιωθαν ότι οι σκηνές του ήταν πολύ κλαψιάρικες και υπερβολικές, το χαρακτήρισαν ως κλασικό παράδειγμα shinpa: «Το K-shinpa είναι αυτό που αγαπούν περισσότερο οι ξένοι. Εν τω μεταξύ, εμείς [οι Κορεάτες] που έχουμε συνηθίσει στο K-shinpa το βρίσκουμε αξιοθρήνητο», σχολίασε ένας θεατής σε διαδικτυακό φόρουμ.

Ταυτόχρονα, ο Dal Yong Jin, καθηγητής επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Simon Fraser, εξηγεί ότι σε ορισμένους Κορεάτες -ιδιαίτερα στις παλαιότερες γενιές- άρεσε η shinpa πλευρά της σειράς. «Το Shinpa βοηθά πραγματικά την επιτυχία της σειράς, τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο». «Για τους Κορεάτες που είναι άνω των 40, 50 και 60 ετών, αυτό είναι ένα κομβικό σημείο [που τους ελκύει], και για το παγκόσμιο κοινό, αυτό το είδος shinpa είναι σχετικά νέο και ακόμη και εξωτικό… Ωστόσο, οι νεότερες γενιές [Κορεατών ] που δεν βίωσαν σοβαρές ιστορικές στιγμές όπως ο πόλεμος της Κορέας, ο πόλεμος του Βιετνάμ και η κρίση του ΔΝΤ του 1997 και ζουν στην ψηφιακή εποχή, δεν το αντιλαμβάνονται.

Οι Κορεάτες χαρακτηρίζουν το στοιχείο του shinpa, καθώς και ορισμένες από τις σκηνές, τους διαλόγους και τη δυναμική των χαρακτήρων της σειράς που συμβάλουν στο shinpa, ως κλισέ K-drama. Αλλά σύμφωνα με τον Yoo Kyung-sun της κορεατικής ημερήσιας εφημερίδας Kyunghyang Shinmun, ορισμένοι τοπικοί κριτικοί έγραψαν ότι «για το κοινό στο εξωτερικό, αυτά τα χαρακτηριστικά ανέδειξαν το Squid Game σε «φρέσκο ​​και πρωτότυπο θρίλερ» και αποδείχθηκε πως ήταν ακριβώς οι λόγοι που το σήριαλ πούλησε εκτός Νοτίου Κορέας.

Ακολουθήστε το Entertainment Weekly στα social media:
★ Facebook ★ Instagram ★ Twitter ★ Spotify

Διαβάστε επίσης: