Πρόκειται για την παράσταση «Στη Σκιά του Ομήρου» της Πένυς Φυλακτάκη.

Από EW Staff
28 Ιουλίου, 2021 @ 02:26

Για πρώτη φορά, ο προϊστορικός Αρχαιολογικός Χώρος Σκάρκου στην Ίο θα φιλοξενήσει θεατρικό δρώμενο και η αρχή θα γίνει με την παράσταση “Στη Σκιά του Ομήρου” της Πένυς Φυλακτάκη, σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη.

Το θεατρικό είναι εμπνευσμένο από το διασωθέν ποίημα του Διονύσιου Σολωμού και αποτυπώνει με λυρισμό και σκωπτικότητα μια σύγχρονη Οδύσσεια «επιστροφής» στο αρχέτυπο του Ομήρου που έθρεψε αιώνες ποιητικής κληρονομιάς.

Το επίσημο δελτίο τύπου αναφέρει:
Ακολουθώντας την παράδοση του Ομηρικού Νόστου, ένας νέος ποιητής φιλοδοξεί να κάνει το επόμενο μεγάλο βήμα του στην Ποίηση. Να αφήσει το στίγμα του. Αναζητώντας την ταυτότητά του επιστρέφει, σαν άλλος Οιδίποδας, στην καταγωγή και τις ρίζες του, στο μεγάλο «γενεαλογικό» δέντρο της Δυτικής Ποίησης. «Ποιος είναι ο πατέρας μου; Ποια είναι η γενιά μου;» είναι η ερώτηση που τον κινεί. Στην αναζήτηση του σύμμαχος και συνοδοιπόρος του είναι η Μούσα. Δίπλα του αόρατος, τυφλός αλλά πανταχού παρών ο Όμηρος ο οποίος, κατά τον χρησμό της Πυθίας, κατάγεται από την πλευρά της μητέρας του από την Ίο όπου εικάζεται ότι βρίσκεται και ο τάφος του.

Ερμηνεύουν οι Δημήτρης Κουρούμπαλης, Βλοτίνα Νουλέλη, Ειρήνη Διαλεχτή, με τιμητική συμμετοχή του Ηλία Λογοθέτη.

Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί στις 28 και 29 Αυγούστου στις 19:00 και εντάσσεται στο πρόγραμμα 2021 του θεσμού “Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός” του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Κείμενo: Πένυ Φυλακτάκη
Δραματουργική επιμέλεια: Δημήτρης Κουρούμπαλης, Μάνος Καρατζογιάννης
Σκηνοθεσία: Μάνος Καρατζογιάννης
Μουσική – Αρχαιοελληνικά Όργανα: Λύραυλος
Κίνηση: Βλοτίνα Νουλέλη
Κοστούμια: Parthenis
Βοηθός σκηνοθέτη: Φίλιππος Παπαθεοδώρου
Φωτογραφίες: Σπύρος Περδίου
Ειδικός Συνεργάτης: Μαριλού Βόμβολου

Διαβάστε επίσης: