George Orwell: “Άν θέλεις ένα όραμα του μέλλοντος, φαντάσου μια μπότα να συντρίβει ένα ανθρώπινο πρόσωπο -για πάντα!”
Εβδομήντα ένα χρόνια μετά το θάνατό του, σαν σήμερα 21 Ιανουαρίου, ο προφητικός Τζορτζ Όργουελ παραμένει επίκαιρος όσο ποτέ άλλοτε.

Ο George Orwell ή Έρικ Άρθουρ Μπλερ, όπως ήταν το πραγματικό όνομά του, γεννήθηκε στις 25 Ιουνίου 1903 στο Μοτιχάρι της τότε Βρετανικής Ινδίας (όπου ο πατέρας του υπηρετούσε ως κατώτερος δημόσιος υπάλληλος) και πέθανε σε ηλικία μόλις 47 ετών, έχοντας προσβληθεί από φυματίωση, στην ακμή της συγγραφικής του πορείας.
Δύο χρόνια πριν, είχε ολοκληρώσει το αριστουργηματικό μυθιστόρημα “1984” (αναγραμματισμός του 1948) στο οποίο, με μια εντελώς νέα για την εποχή, αλλά τόσο διαδεδομένη πλέον “γλώσσα” (“ψυχρός πόλεμος”, “αστυνομία της σκέψης” κ.ά.), σκιαγραφούσε ένα ζοφερό, εφιαλτικό μέλλον όπου τα πάντα παρακολουθούνται από έναν “αόρατο”, “Μεγάλο Αδελφό”, με όλες τις ατομικές ελευθερίες σε απόλυτο έλεγχο.
Ωστόσο, η φήμη του είχε εξαπλωθεί παγκόσμια ήδη από το 1945, μέσω της πολιτικής αλληγορίας του “Η φάρμα των ζώων”, με την οποία καταδίκαζε κάθε μορφής ολοκληρωτισμό. Το συγκεκριμένο βιβλίο, το περιοδικό “Time” το έχει κατατάξει στις 100 κορυφαίες αγγλικές νουβέλες, ενώ συμπεριλαμβάνεται στη συλλογή των Σπουδαίων Βιβλίων του Δυτικού Κόσμου (Great Books of the Western World).
Στις μέρες μας, ο όρος “οργουελικός” χρησιμοποιείται ευρέως για να περιγράψει απολυταρχικές καταστάσεις και πρακτικές, ενώ τα άρθρα, τα χρονογραφήματα (ως συντάκτης και διευθυντής της εφημερίδας “Tribune”) και τα δοκίμιά του (που η χήρα του επιμελήθηκε και εξέδωσε, το 1958, σε τέσσερις ογκώδεις τόμους) θεωρούνται ορόσημα στη διαμόρφωση της πολιτικής σκέψης και την επικράτηση της έννοιας “δημοκρατικός σοσιαλισμός”.
Σε κάθε περίπτωση, το σύνολο του έργου του εξακολουθεί να επηρεάζει τη μαζική κουλτούρα και ο ίδιος έχει καταχωρηθεί ως ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς του 20ου αιώνα και όχι μόνο… Γιατί, “σε μια εποχή παγκόσμιου ψεύδους, το να λες την αλήθεια είναι μια πράξη επαναστατική”. Κι ο George Orwell τη βροντοφωνάζει μέχρι σήμερα!
Διαβάστε επίσης: