Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος: ο δημοσιογράφος Βάριαν Φράι, θέλησε να αφυπνίσει τους συμπατριώτες του με κάθε τρόπο, ώστε να κατανοήσουν την αναγκαιότητα της διάσωσης του πολιτισμικού και επιστημονικού κεφαλαίου της Ευρώπης.

Από EW Staff
10 Μαρτίου, 2022 @ 00:42
FAKELOS

Φάκελος απόδρασης, της Julie Orringer, Εκδόσεις Gutenberg
Στις αρχές του 1941 οι άνεμοι του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου λυσσομανούσαν πάνω από την Ευρώπη, εξαπλώνονταν ύπουλα σε όλη την υφήλιο και σάρωναν στο διάβα τους την κανονικότητα ενός κόσμου που σιγά σιγά έπαυε να υπάρχει, καταφέρνοντας ολέθριο πλήγμα στην ήδη εύθραυστη παγκόσμια ειρήνη.
Οι άνεμοι αυτοί, όμως, ακόμη δεν είχαν περάσει τον Ατλαντικό ·μόνο τον απόηχό τους αφουγκράζονταν κάποιοι, πολύ λίγοι, στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου έβλεπαν τον πόλεμο σαν κάτι μακρινό, κάτι που θα τελείωνε γρήγορα και δεν τους αφορούσε πραγματικά. Ωστόσο, ένας χαρισματικός άνθρωπος, ο δημοσιογράφος Βάριαν Φράι, θέλησε να αφυπνίσει τους συμπατριώτες του με κάθε τρόπο, ώστε να κατανοήσουν την αναγκαιότητα της διάσωσης του πολιτισμικού και επιστημονικού κεφαλαίου της Ευρώπης.
Μεγαλωμένος στο Ρίτζγουντ του Νιου Τζέρσεϊ, γιος διευθυντή χρηματιστηριακής εταιρείας, απόφοιτος του Χάρβαρντ, ο Φράι επισκέφθηκε τη Γερμανία το 1935, ως ανταποκριτής του περιοδικού The Living Age. Στο Βερολίνο έγινε μάρτυρας πολλών βίαιων επιθέσεων κατά των Εβραίων κι όταν επέστρεψε στη Νέα Υόρκη, έγραψε ένα φλογερό άρθρο στους New York Times, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τον επικείμενο όλεθρο που έσερνε πίσω του το αλαζονικό άρμα του Χίτλερ. Ήδη από το 1933, χιλιάδες Γερμανοί διανοούμενοι, αριστεροί και Εβραίοι είχαν αρχίσει να εγκαταλείπουν τη Γερμανία κι ένας από αυτούς ήταν ο Αυστριακός ψυχαναλυτής Καρλ Φρανκ, ο οποίος άλλαξε το όνομά του σε Πολ Χέιγκεν. Αποτελώντας, λοιπόν, ιδρυτικό μέλος της Επιτροπής Επείγουσας Διάσωσης (Emergency Rescue Committee), στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να φυγαδευτούν όλοι αυτοί οι χαρισματικοί πρόσφυγες, ο Φράι συνέβαλε στο να αλλάξει ο ευρωπαϊκός πολιτισμός για πάντα!

Ακολουθήστε το Entertainment Weekly στα social media:
★ Facebook ★ Instagram ★ Twitter ★ Spotify

Διαβάστε επίσης: