Ο Cameron είναι επιτέλους έτοιμος να υποδεχτεί το κοινό πίσω στην Πανδώρα με ένα υδάτινο θαύμα την δημιουργία του οποίου δουλεύει, κυριολεκτικά, εδώ και μία δεκαετία.

Από EW Staff
15 Δεκεμβρίου, 2021 @ 20:13
imagev 4

Tι κάνεις αφού έχεις κάνει την ταινία με τις υψηλότερες εισπράξεις όλων των εποχών στον κόσμο, καταρρίπτοντας το ρεκόρ που ο ίδιος είχες κάνει πριν από μια δεκαετία; Αν είσαι ο James Cameron, παίρνεις μια ανάσα και μετά βουτάς με το κεφάλι στο βαθιά — κυριολεκτικά. Αφού έφτασε στην κορυφή του box office με το Avatar του 2009, την επική ταινία του με τους γαλαζοπράσινους εξωγήινους και τα μηνύματα για το περιβάλλον, ο σκηνοθέτης υποσχέθηκε να επιστρέψει όχι με μία αλλά με τέσσερις ακόμα ταινίες. Αποφάσισε ότι η πρώτη από αυτές (στους κινηματογράφους στις 16 Δεκεμβρίου 2022) θα διαδραματιζόταν κυρίως κάτω από το νερό, κάτι που απαίτησε χρόνια τεχνολογικής έρευνας και μήνες εκπαίδευσης των ηθοποιών να κρατάνε την αναπνοή τους μέσα στο νερό για χρονικό διάστημα που θα εντυπωσίαζαν και βατραχάνθρωπο.

AVATAR 2
Director James Cameron and Edie Falco on set of 20th Century Studios’ AVATAR 2. Photo by Mark Fellman. © 2021 20th Century Studios. All Rights Reserved.

Τώρα ο Cameron είναι επιτέλους έτοιμος να υποδεχτεί το κοινό πίσω στην Πανδώρα με ένα υδάτινο θαύμα την δημιουργία του οποίου δουλεύει, κυριολεκτικά, εδώ και μία δεκαετία.

«Ακούγεται λίγο τρελή, η διαδικασία», παραδέχεται γελώντας ο Cameron. «Εννοώ, αν το Avatar δεν είχε βγάλει τόσα πολλά χρήματα, δεν θα το κάναμε ποτέ αυτό – γιατί είναι κάπως τρελό».

Ακούγοντας τον σκηνοθέτη να περιγράφει το ταξίδι του Avatar 2, κάνει το “κάπως τρελό” να ακούγεται υποτιμητικό. Ο Cameron άρχισε να σχεδιάζει τη συνέχεια της ιστορίας μόνος του το 2012, στη συνέχεια το 2013 άρχισε να συνεργάζεται με μια συγγραφική ομάδα που βοήθησε να γραφτούν τέσσερις ιστορίες που θα εκτείνονταν σε όλα τα διαφορετικά γεωγραφικά μήκη και πλάτη της Πανδώρας και θα συνέχιζαν την ιστορία της πρώτης ταινίας για τον άνθρωπο εναντίον της φύσης. Τα γυρίσματα στο Avatar 2 (ο επίσημος τίτλος δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί) ξεκίνησαν το 2017, με την ιστορία να διαδραματίζεται περίπου 14 χρόνια μετά την ιστορία της πρώτης ταινίας: Ο πρώην στρατιώτης Jake Sully (Sam Worthington) και η πολεμίστρια Na’vi Neytiri (Zoe Saldana) έχουν παντρευτεί και έχουν κάνει οικογένεια, και μεγάλο μέρος της ταινίας επικεντρώνεται στους απογόνους τους

«Σε τελική ανάλυση, οι ταινίες που θα ακολουθήσουν είναι μια ιστορία για την οικογένεια και τις δυσκολίες που θα περάσουν οι γονείς για να κρατήσουν αυτή την οικογένεια ενωμένη και ασφαλή», εξηγεί ο παραγωγός Jon Landau. «Πάντα λέω ότι οι ταινίες του Jim θίγουν οικουμενικά θέματα — και πραγματικά, δεν υπάρχει πιο οικουμενικό θέμα από την οικογένεια».

avatar2
On set of 20th Century Studios’ AVATAR 2. Photo by Mark Fellman. © 2021 20th Century Studios. All Rights Reserved.

Τόσο το Avatar 2 όσο και το 3 διαδραματίζονται ως επί το πλείστον μέσα και γύρω από την θάλασσα, εισάγοντας μια νέα φυλή τους Na’vi που κατοικούν σε ύφαλους που ονομάζονται Metkayina. Ο Landau περιγράφει τις νέες τροπικές παραλίες και τις ακτές της Πανδώρας ως παραθαλάσσιο παράδεισο: «Μπόρα Μπόρα στα στεροειδή». Αν η πρώτη ταινία αφορούσε το τροπικό δάσος, με την ιστορία της για την αποψίλωση των δασών, οι νέες ταινίες είναι ένα γράμμα αγάπης για τον πρώτο έρωτα του Cameron, τη θάλασσα. Ο σκηνοθέτης του Τιτανικού έχει υποστηρίξει εδώ και καιρό τις ενέργειες για την διατήρηση των ωκεανών και ολοκλήρωσε ένα ταξίδι σε χρόνο ρεκόρ στον πυθμένα της Τάφρου των Μαριανών το 2012. «Όταν δεν κάνω ταινίες, είμαι στην θάλασσα», δηλώνει. «Λοιπόν, αφού μπορούσα να συνδυάσω τις δύο μεγαλύτερες αγάπες μου — η μία από τις οποίες είναι η εξερεύνηση των ωκεανών και η άλλη, η δημιουργία ταινιών μεγάλου μήκους — γιατί να μην το έκανα;»

Αλλά η δημιουργία μιας ιστορίας κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας παρουσιάζει αρκετές προκλήσεις. Η καινοτόμος διαδικασία λήψης που είχε σχεδιαστεί για το πρώτο Avatar δεν μπορούσε να λειτουργήσει υποβρύχια, έτσι ο Cameron και η ομάδα του έπρεπε να κατασκευάσουν έναν τρόπο να καταγράφουν με ακρίβεια τις παραμικρές κινήσεις και εκφράσεις των ηθοποιών ενώ βρίσκονταν κάτω από το νερό. Στη συνέχεια, αυτό το υλικό μελετήθηκε από καλλιτέχνες της βραβευμένης με πολλά Όσκαρ εταιρεία οπτικών εφέ Weta Digital. Μεγάλο μέρος των γυρισμάτων πραγματοποιήθηκε σε μια δεξαμενή 900.000 γαλονιών (που κατασκευάστηκε ειδικά για την ταινία), η οποία μπορούσε να μιμηθεί τα ρεύματα του ωκεανού και τον παφλασμό των κυμάτων. “Οι συνάδελφοι στο χώρο επέμεναν πολύ να κάνουμε τα γυρίσματα στην στεριά και να βάλουμε το νερό μετά, στα οπτικά εφέ. Απάντησα πως δεν θα λειτουργήσει, δεν θα φαίνεται αληθοφανές.

Πολλά από τα μέλη του καστ προετοιμάστηκαν κάνοντας μαθήματα κατάδυσης. Αλλά όταν επρόκειτο για τα γυρίσματα, ο εξοπλισμός της κατάδυσης θα εμπόδιζε τις ερμηνείας – έτσι κάθε ηθοποιός έπρεπε να εκπαιδεύεται με επαγγελματίες δύτες μέχρι να μπορέσει να βουτήξει ελεύθερα, κρατώντας την αναπνοή του. Ο Cameron λέει ότι η 72χρονη Sigourney Weaver, η οποία επιστρέφει με έναν άκρως μυστικό νέο ρόλο μετά τον θάνατο στην πρώτη ταινία, μπορούσε εύκολα να κρατήσει την αναπνοή της για εξήμισι λεπτά, ενώ το νέο μέλος του καστ, η Kate Winslet, «εξέπληξε τους πάντες όταν έμεινε κάτω από το νερό για επτάμισι λεπτών». Το Avatar 2 σηματοδοτεί την επανένωση μεταξύ του James Cameron και της πρωταγωνίστριας του Τιτανικού Kate Winslet. Εδώ, η 46χρονη βραβευμένη με Όσκαρ και Emmy υποδύεται έναν μυστηριώδη χαρακτήρα από τους Metkayina που ονομάζεται Ronal.

avatar3
Director James Cameron on set of 20th Century Studios’ AVATAR 2. Photo by Mark Fellman. © 2021 20th Century Studios. All Rights Reserved.

Η πρώτη ταινία δεν ήταν εύκολη δουλειά, χρειάστηκε πάνω από μια δεκαετία για να βγει στην οθόνη αφότου γεννήθηκε για πρώτη φορά η ιδέα στον James Cameron. Αλλά ο Cameron και ο Landau λένε ότι ο στόχος τους για τα σίκουελ είναι υψηλότερος. Η φωτογραφία έχει ήδη ολοκληρωθεί στο Avatar 3 (που αναμένεται το 2024) και η Weta έχει ήδη ξεκινήσει το postproduction σε ορισμένες σκηνές. Η τέταρτη και η πέμπτη ταινία έχουν προγραμματιστεί για το 2026 και το 2028. «Αυτό που κάνουμε τώρα, από άποψη ιστορίας αλλά και άποψη κόσμου, είναι πολύ μεγαλύτερο», λέει ο Landau. “Αυτό είναι συναρπαστικό και ταυτόχρονα προκλητικό. Βάζουμε πολύ περισσότερες λεπτομέρειες στις ερμηνείες του καστ, αλλά [επίσης] βάζουμε περισσότερες λεπτομέρειες και στον κόσμο που δημιουργούμε.”

Ο Cameron σημειώνει ότι το θεατρικό τοπίο έχει αλλάξει πολύ από τότε που το πρώτο Avatar βγήκε στους κινηματογράφους. Το 2009, το Netflix μόλις άρχισε να κερδίζει δημοτικότητα, τα blockbusters δεν είχαν ακόμη κηρύξει πτώχευση και το αρχικό στούντιο του Avatar στη 20th Century Fox απείχε ακόμη χρόνια από το να αγοραστεί από τη Disney. Σε μια νέα εποχή υπερηρώων και streaming, ο Cameron ελπίζει – 13 χρόνια αργότερα – ότι το κοινό θα εξακολουθεί να συνδέεται με το όραμά του για μακρινούς πλανήτες και για περιπέτεια. Εξάλλου, το 2019 η ταινία Avengers: Endgame ξεπέρασε το Avatar ως η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία όλων των εποχών — αλλά το Avatar πήρε πίσω την πρωτιά μετά από μια επανέκδοση του στην Κίνα στις αρχές του 2021, σημειώνοντας ένα νέο ρεκόρ με την συνολική αξία να φτάνει τα 2,847 δισεκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως (πάνω από το Endgame για σχεδόν 50 εκατομμύρια δολάρια).

«Το μεγάλο ερώτημα είναι: Θα βγάλουμε καθόλου λεφτά από αυτό;» Ο James Cameron λέει για τις προγραμματισμένες ταινίες του. “Οι μεγάλες, ακριβές ταινίες πρέπει να βγάλουν πολλά χρήματα. Βρισκόμαστε σε έναν νέο κόσμο μετά τον COVID, πλέον οι περισσότεροι επιλέγουν να δουν ταινίες μέσω streaming . Ίσως αυτοί οι αριθμοί [box office] δεν εμφανιστούν ποτέ ξανά. Ποιος ξέρει; Όλα είναι ένα μεγάλο στοίχημα».

Αλλά αν θες να κάνεις μια μεγάλη βουτιά, δεν μπορείς να φοβάσαι αν θα βραχούν τα πόδια σου.

Aκολουθήστε το Entertainment Weekly στα social media:
★ Facebook
★ Instagram
★ Twitter

instafeed

Διαβάστε επίσης: