Τι σημαίνει να έχεις στο στενό σου περιβάλλον έναν άνθρωπο παγιδευμένο στις ουσίες;

Από EW Staff
28 Ιανουαρίου, 2022 @ 09:00
MAVRIKAKI

Επτά διαφορετικές φωνές απαντούν, περιγράφοντας τα συναισθήματα που προκαλεί στους γύρω του ο γιος, ο αδερφός, ο φίλος, ο σύντροφος, ο εραστής που εξαρτάται. Ηχεί όμως και η δική του φωνή.


Δεν ήμασταν παιδιά εγκαταλειμμένα ή κακοποιημένα, γόνοι διαλυμένης οικογένειας, ούτε τίποτα πλουσιόπαιδα, που από την ευμάρεια οδηγούνται στην πλήξη και στους πειραματισμούς με τα διάφορα. Κοντολογίς, δεν ανταποκρινόμασταν σε κανένα από τα στερεότυπα που περιγράφονται ως οικογενειακό περιβάλλον των εξαρτημένων. Συνηθισμένοι άνθρωποι οι γονείς μας, τα παιδικά μας χρόνια χορτάτα από παιχνίδι στους χωματόδρομους της γειτονιάς. Στα εμβληματικά 60s εσύ, εγώ στα 70s, της μεταπολίτευσης καημένη γενιά. Αργότερα κατάλαβα πως αυτό που σου (μας) συνέβη, μπορεί να συμβεί στον καθένα.”


Η Μαρία Μαυρικάκη, την οποία έχουμε γνωρίσει κυρίως μέσα από χρονογραφήματα κι επιφυλλίδες σε λογοτεχνικά περιοδικά και τον αθηναϊκό Τύπο (αλλά και από το “Εξήντα χρόνια τρύγος” που συνέγραψε με τον Γιάννη Μπουτάρη) πραγματοποιεί μία αφήγηση για το ακόρεστο του ελλείμματος, τις προσπάθειες θεραπείας και τις υποτροπές, τη μελαγχολία, τις ενοχές και τη συγχώρεση. Είναι μια ιστορία ζωής δίπλα στην εξάρτηση, μια ιστορία συνεξάρτησης, που αποτυπώνει γυμνή την αλήθεια κάθε πλευράς.

Εκδόσεις Πατάκη

Ακολουθήστε το Entertainment Weekly στα social media:
★ Facebook ★ Instagram ★ Twitter ★ Spotify

Διαβάστε επίσης: