Η ζωή αλλιώς στη Νάξο… αυτόνομη και τίμια.

Από EW Staff
14 Ιανουαρίου, 2022 @ 08:00
i zoi alliws 458x600 1

Η Νάξος είναι ένα νησί που τα έχει όλα. Τι να προλάβεις να δεις σε ένα μόνο αφιέρωμα; Τις απέραντες αμμουδιές; Τη γραφική ενδοχώρα; Τους επιβλητικούς πύργους ή τα ταπεινά μητάτα; Τις αρχαιότητες; Ή τα λιμανάκια;

Το πρώτο μέρος του αφιερώματος στη Νάξο της εκπομπής «Η ζωή αλλιώς» παρακολουθεί το νησί μέσα από τα μάτια των ντόπιων.

Μας εξηγούν πόσο αγαπούν αυτόν τον τόπο και μας το δείχνουν μέσα από τις ιστορίες τους. Είναι όλα εκεί και είναι όλα γνώριμα, οικεία.

Ξεκινώντας με μαθήματα surf, κάτω από την επιβλητική Πορτάρα, η οποία παραμένει εντυπωσιακή τόσο για το μέγεθος όσο και την κατασκευή της, o Σταμάτης μας έμαθε πλαγιοδρομία, πρίμα και όρτσα, μιλώντας για την κατεύθυνση του ανέμου. Καθώς μας εξήγησε πως πρέπει να κινούμαστε στο νερό ανάλογα με τον άνεμο, κάναμε αυτόματα τη σύνδεση στο μυαλό μας για τις σχέσεις και το πως πρέπει να πλέουν και οι δύο προς την ίδια κατεύθυνση.

Από τη θάλασσα, μάς άνοιξε την όρεξη και μεταφερθήκαμε στο χωριό Κινίδαρο, όπου μας υποδέχτηκε ο Βασίλης στον ιστορικό καφενέ του που λειτουργεί από το 1931. Δοκιμάσαμε το ξακουστό φαγητό του Βασιλαρακιού και στο μεταξύ η κυρία Σοφία μοιράστηκε μαζί μας τη συγκινητική ιστορία της ζωής της. Καθαρίσαμε σταφύλια με την κυρία Ιωάννα και ακούσαμε τα γεμάτα ευλάβεια όνειρα της κυρίας Φωφώς.

Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε το χωριό Χαλκί και την κυρία Ειρήνη, η οποία μας μίλησε για την καλλιέργεια και απόσταξη κίτρου που γίνεται από την οικογένειά της 5 γενιές τώρα. Η κυρία Ειρήνη μας μίλησε για ισορροπία και για ήθος, έννοιες που συναντήσαμε και στο Φιλώτι και τον κύριο Νίκο Μουστάκη, ο οποίος επέστρεψε στον τόπο του, έπειτα από πολλά χρόνια ως ορκωτός λογιστής, αναβιώνοντας τη γειτονιά του όπως ήταν τη δεκαετία του ’40.

Το Σάββατο 15/1 στις 17.00 στην ΕΡΤ1

Παρουσίαση- αρχισυνταξία: Ίνα Ταράντου
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Φελάνης
Δημοσιογραφική έρευνα-επιμέλεια: Στελίνα Γκαβανοπούλου, Μαρία Παμπουκίδη
Διεύθυνση φωτογραφίας: Νικόλας Καρανικόλας
Ηχοληψία: Φίλιππος Μάνεσης
Διεύθυνση παραγωγής: Μαρία Σχοινοχωρίτου

Ακολουθήστε το Entertainment Weekly στα social media:
★ Facebook ★ Instagram ★ Twitter ★ Spotify

Διαβάστε επίσης: