Οι προτάσεις μας για ερωτευμένους.

Από EW Staff
12 Φεβρουαρίου, 2022 @ 09:37
books love

Παλιές και νεότερες εκδόσεις, αυτές είναι οι δικές μας, διαχρονικές προτάσεις για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.

na vlepeis ton erota


“ΝΑ ΒΛΕΠΕΙΣ ΣΤΟΝ ΕΡΩΤΑ (με τα μάτια ανοιχτά)”, των Jorhe Bucay-Silvia Salinas, Εκδόσεις  Opera.

Ένα λάθος του παρόχου internet αρκεί για να φέρει σε επαφή δύο αγνώστους, κατά έναν απρόσμενο τρόπο. Ο Ρομπέρτο, ένας εργένης διαφημιστής, κουρασμένος από μια ζωή ρουτίνας και καβγάδων με τις εκάστοτε κοπέλες του, αρχίζει να δέχεται στον υπολογιστή του τα ηλεκτρονικά μηνύματα που ανταλλάσσουν δύο ψυχολόγοι, οι οποίοι ετοιμάζουν ένα βιβλίο για τον έρωτα και τις σχέσεις του ζευγαριού. Και, κάπως έτσι, δημιουργείται ένα ηλεκτρονικό τρίο, αλλά και ένα πρωτότυπο,  ευφάνταστο μυθιστόρημα σκέψης και αναζήτησης, γύρω από το κεφαλαιώδες ζήτημα των σχέσεων. Με κατακλείδα ότι “έρωτας είναι να αγαπάς τις ομοιότητες και αγάπη να ερωτεύεσαι τις διαφορές”

elytis

“ΤΟ ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ”, του Οδυσσέα Ελύτη, Εκδόσεις Ίκαρος.

Μονόγραμμα είναι ένα γράμμα ή ο συνδυασμός δύο ή περισσότερων γραμμάτων (συνήθως, τα αρχικά ενός ονοματεπώνυμου), για τη δημιουργία μιας σφραγίδας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι “η σφραγίδα του έρωτα”, μια συγκλονιστική εξομολόγηση, ένας ύμνος ακραίου συναισθηματισμού και πάθους, που συνέθεσε, στα 60 του χρόνια, ο νομπελίστας ποιητής μας. “Άκου, άκου/ Ποιος μιλεί στα νερά και ποιος κλαίει -ακούς;/ Ποιος γυρεύει τον άλλο, ποιος φωνάζει -ακούς;/ Είμ` εγώ που φωνάζω κι είμ` εγώ που κλαίω, μ` ακούς;/ Σ` αγαπώ, σ` αγαπώ, μ` ακούς;”

callme by your name 1

ΝΑ ΜΕ ΦΩΝΑΖΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΣΟΥ”, του André Aciman, Εκδόσεις Μεταίχμιο.

Ο Έλιο, ένας δεκαεπτάχρονος στο κατώφλι της ενηλικίωσης. Ο Όλιβερ, ένας νεαρός ερευνητής, φιλοξενούµενος, για το καλοκαίρι, στο σπίτι των γονιών του Έλιο. Οι δυο τους θα ζήσουν ένα αιφνίδιο, παράφορο ειδύλλιο µε φόντο την Ιταλία της δεκαετίας του '80, συγκλίνοντας προς κάτι που φοβούνται ότι δε θα ξαναβρούν ποτέ: την απόλυτη σύνδεση!
pablo neruda

ΕΚΑΤΟ ΕΡΩΤΙΚΑ ΣΟΝΕΤΑ”, του Pablo Neruda, εκδόσεις Γνώση.

Με τέτοιο ερωτικό αιτιολογικό, σου παραδίνω αυτήν την κεντουρία ξύλινων σονέτων, που μπόρεσαν να σταθούν στα πόδια τους, γιατί εσύ τους έδωσες ζωή”. Με αυτά τα λόγια ολοκληρώνει την αφιέρωσή του στην αγαπημένη του Ματίλντε, το μοναδικό αποδέκτη του λυρισμού του, ο σπουδαίος Χιλιανός ποιητής. Γράφοντας σε ελεύθερο στίχο και κρατώντας μόνο το δεκατετράστιχο των σονέτων, τα χωρίζει στις τέσσερις περιόδους της ημέρας (πρωί, μεσημέρι, απόγευμα, βράδυ), όπως ο κύκλος της ζωής και του θανάτου κάθε έρωτα.

erotas

“ΕΡΩΤΑΣ Ή ΤΙΠΟΤΑ”, του Δημήτρη Καραγιάννη, Εκδόσεις Αρμός.

Ο έρωτας, στην αρχή, ζητά πολύ λίγα στοιχεία για να υπάρξει. Μια ελκυστική εμφάνιση. Ένα ευχάριστο περιβάλλον. Δύο όμορφα λόγια. Μια υπόσχεση. Ένα λουλούδι. Λίγο μυστήριο. Μια οικειότητα. Αργότερα, ο έρωτας γίνεται πολύ απαιτητικός. Ζητά την τιμιότητα, το σεβασμό, τη συνέπεια, την έκπληξη, τη σταθερότητα, την ανανέωση, την εμπιστοσύνη, την προσωπική αυτογνωσία, το ξεπέρασμα των αποτυχιών, την ανατροφοδοσία της επιθυμίας, το αέναο μοίρασμα.” Γιατί,  ο έρωτας δεν αφορά ένα συναίσθημα που προκύπτει κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, αλλά αποτελεί τη δυνατότητα να κατανοήσει κανείς το νόημα της ανθρώπινης ύπαρξης.

synanthsh me th thalassa

“ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ”, του Νικηφόρου Βρεττάκου, Εκδόσεις Ποταμός.

Ο πνευματικός αυτός “μεταλλωρύχος” κατάφερε, με μια ποίηση μεστή νοημάτων, αλλά και έντονου συναισθηματισμού, δημιουργικής φαντασίας, επεξεργασμένης τέχνης και μουσικότητας, ν’ ανασύρει μέσα από τα σκοτάδια το φως και να διαδώσει την αγάπη στον κόσμο. Κι ὅταν…/ Κι ὅταν ἐγώ δέν θἄχω σῶμα/ νά ἔρχομαι πλέον ἐδῶ,/ θά συνεχίζεις ἐσύ ἀκόμη,/ ἀκόμη κι ἀκόμη, ν’ ἀκούγεσαι,/ θάλασσα.”

to paradoxo tou ertoa

“ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ”, του Pascal Bruckner, εκδόσεις Πατάκη.

Το «σ’ αγαπώ» μπορεί να ακουστεί σαν παράκληση, σαν συμβόλαιο, σαν εκπόρθηση του άλλου, σαν χρέος.”, υπογραμμίζει ο  συγγραφέας του παραδόξου, που ξεχωρίζει για την ποιότητα που φανέρωσε από τα πρώτα βιβλία του. Σε αυτό, χάρη και στην πολύ προσεγμένη μετάφραση της Σώτης Τριανταφύλλου, κερδίζει τον αναγνώστη από την πρώτη στιγμή, κάνοντάς τον “να μην ντρέπεται”! “Ο έρωτας δεν πάσχει από καμιά αρρώστια, είναι ολόκληρος, όπως πρέπει, με τις αβύσσους και τη λαμπρότητά του”, γράφει στον επίλογό του.

Ακολουθήστε το Entertainment Weekly στα social media:
★ Facebook ★ Instagram ★ Twitter ★ Spotify

Διαβάστε επίσης: