Οι εμβληματικές συνταγές εμβληματικών ταινιών, από το περιοδικό Cook.

Από EW Staff
21 Νοεμβρίου, 2021 @ 10:02

Η συναρπαστική ζωή της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου και η αυθεντική συνταγή για σιροπιαστό κιουνεφέ.

Η ΤΑΙΝΙΑ

Η πραγματική ζωή της στιχουργού Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου. Νέο κορίτσι, μικροπαντρεμένο, ταξιδεύει από το Αιδίνι στην Ελλάδα όταν έγινε η Μικρασιατική Καταστροφή. Στο πλοίο του ξενιτεμού παίρνει την απόφαση να μην αφήσει την ζωή να την προσπεράσει αλλά να τη ζήσει όπως θέλει. Και τη ζει! Γράφει ακατάπαυστα όπου βρεθεί, σε χαρτοπετσέτες και κουτιά από τσιγάρα μέχρι πάνω στους λογαριασμούς… Μια ποιήτρια που γίνεται η μεγαλύτερη Ελληνίδα στιχουργός του λαϊκού τραγουδιού.

Η ΣΥΝΤΑΓΗ

Φωτό: Shutterstock

ΥΛΙΚΑ

  • 500 γρ φύλλο καταίφι
  • 250 γρ. βούτυρο γάλακτος ή φρέσκο
  • 1 φακελάκι σαφράν
  • 2 κ.σ. αλεύρι
  • 300 γρ. μοτσαρέλα (στην Πόλη χρησιμοποιούν τυρί dil peyniri)
  • 3-4 κ.σ. κουκουνάρι
  • φιστίκια αιγίνης τριμμένα

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

  • 2φλυτζ. ζάχαρη
  • 1 1/2 φλυτζ. νερό
  • φλούδα ενός λεμονιού
  • 2 κ.σ. χυμό λεμονιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

-Ξαίνουμε καλά το φύλλο καταίφι με τα χέρια, τα οποία έχουμε αλείψει με βούτυρο.

-Βουτυρώνουμε ένα μεγάλο τηγάνι με βαρύ πάτο. Πασπαλίζουμε την επιφάνειά του με σαφράν ανακατεμένο με αλεύρι. Βρέχουμε λιγο τα χέρια μας και πιτσιλάμε από πάνω. Απλώνουμε το μισό καταίφι και το κουκουνάρι

-Κόβουμε το τυρί σε ροδέλες και καλύπτουμε την επιφάνια του καταιφιού. Σκεπάζουμε με το υπόλοιπο καταίφι. Πιέζουμε και βουτυρώνουμε καλά.

-Βάζουμε το τηγάνι να ζεσταθεί και σιγοψήνουμε μέχρι να ψηθεί καλά από κάτω. Στο διάστημα αυτό βουτυρώνουμε με το πινέλο κάθε τόσο τα τοιχώματα και πιέζουμε την επιφάνειά του.

-Με τη βοήθεια ενός πιάτου αναποδογυρίζουμε το γλυκό μέσα στο τηγάνι ώστε να ψηθεί και η άλλη πλευρά. Αν χρειαστεί αναποδογυρίζουμε ξανά και ξανά. Πρέπει να έχουμε συνέχεια το τηγάνι σε χαμηλή φωτιά. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει για 15 λεπτά.

-Ετοιμάζουμε το σιρόπι: Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και τη φλούδα του λεμονιού για 9 λεπτά. Προσθέτουμε το χυμό. Οταν δέσει αφαιρούμε τη φλούδα και περιχύνουμε αμέσως το κρύο καταίφι. Πασπαλίζουμε με φιστίκια Αιγίνης.

Περισσότερες συνταγές από ταινίες θα βρείτε στο περιοδικό COOK που κυκλοφορεί το πρώτο Σάββατο κάθε μήνα μαζί με την εφημερίδα Παραπολιτικά, και μετά μόνο του στα περίπτερα.

Ακολουθήστε το Entertainment Weekly στα social media:
★ Facebook ★ Instagram ★ Twitter ★ Spotify

Διαβάστε επίσης: