Οι πρωταγωνιστές του Vikings Valhalla μιλάνε στο EW και αναλύουν τους ρόλους του στη νέα σειρά που κάνει πρεμιέρα αύριο στο Netflix.

Από EW Staff
24 Φεβρουαρίου, 2022 @ 15:26
Valhalla1 1

Ο ηθοποιός Leo Suter ήξερε ότι τα πράγματα επρόκειτο να γίνουν άγρια στα γυρίσματα του Vikings: Valhalla όταν ο εικονολήπτης φόρεσε ένα κράνος μοτοσικλέτας στο κεφάλι του.

Ένα επεισόδιο της spin-off σειράς, που διαδραματίζεται στον ίδιο κόσμο με την εξαετή σειρά Vikings του History Channel, βλέπει τον Σκανδιναβό πρίγκιπα Harald Sigurdsson (Leo Suter)  να μπαίνει σε πλήρη κατάσταση berserker – βουτηγμένος στο αίμα, με ένα όπλο σε κάθε χέρι – καθώς αυτός και οι δυνάμεις του λεηλατούν έναν αγγλικό οικισμό. Σε περίπτωση κάποιου αδέσποτου χτυπήματος τσεκουριού ή μιας λανθασμένης κίνησης του σπαθιού, τουλάχιστον ο τύπος που κρατούσε την κάμερα μπορούσε να συνεχίσει να γυρίζει. “Σκέφτηκα, πως το πράγμα θα σοβαρέψει”, λέει ο Suter. “Ήταν η πρώτη φορά που το έβλεπα αυτό από έναν εικονολήπτη”.

VIKINGS VALHALLA 1

Οι Vikings, η αρχική σειρά που προβλήθηκε από το 2013 έως το 2020, απεικόνιζε την άνοδο του Ragnar Lothbrok και των συγγενών του. Το Valhalla, που έρχεται στο Netflix αυτή την Παρασκευή 25/2, διαδραματίζεται 100 χρόνια αργότερα για να αφηγηθεί την αρχή του τέλους των Vikings, όταν οι Γροιλανδοί πατούν το πόδι τους στις ακτές της Αγγλίας εν μέσω θρησκευτικής διαμάχης μεταξύ των παγανιστών Vikings και των χριστιανών αδελφών τους. Ο δημιουργός της αρχικής σειράς Michael Herst είναι ο εκτελεστικός παραγωγός του spin-off, αλλά στο τιμόνι βρίσκεται ο Jeb Stuart, σεναριογράφος των ταινιών “Die Hard” και “The Fugitive”.

Valhalla1 1

“Μπαίνεις στην ιστορία πολύ πιο γρήγορα”, λέει η Frida Gustavsson, που υποδύεται την Freydis Eriksdotter. “Μπαίνεις κατευθείαν στην ουσία. Η κλίμακα του τρόπου με τον οποίο κάνουμε τα πράγματα είναι απλά εντυπωσιακή”.

Μαζί με τον Sam Corlett, τον βετεράνο του “Chilling Adventures of Sabrina” που υποδύεται τώρα τον ιστορικό Νορβηγό εξερευνητή Leif Eriksson, οι Suter και Gustavsson αναλύουν όλες τις αλλαγές που έρχονται στο Vikings και τους τρεις βασικούς χαρακτήρες που ηγούνται του επόμενου κεφαλαίου για το τηλεοπτικό franchise.

Ο εξερευνητής

Ο Corlett φοράει νάρθηκα στο δεξί του χέρι όταν τηλεφωνεί στο Zoom από την Αυστραλία.

Valhalla2 2

“Μου αρέσει να δοκιμάζω τα νεύρα μου”, λέει ο Corlett. “Θεωρώ ότι μπορώ να είμαι αρκετά χαλαρός σε γενικές γραμμές, οπότε το να πιέζω τον εαυτό μου να κάνει κάτι που είναι λίγο στην πλευρά του φόβου είναι πάντα ωραίο”.

Ο χαρακτήρας του Leif ευθυγραμμίστηκε με αυτό το ήθος. Μόλις κέρδισε την οντισιόν για το Vikings: Valhalla, ο Corlett αισθάνθηκε ότι ο ρόλος θα απαιτούσε όλο του το είναι, τόσο συναισθηματικά όσο και σωματικά.

Πριν γίνει διάσημος εξερευνητής, ο Leif, ένας άριστος ναυτικός, μεταφέρει τους συγγενείς του – συμπεριλαμβανομένης της αδελφής του Freydis – από τη Γροιλανδία στο Kattegat, την εποχή που Vikings, χριστιανοί και παγανιστές συγκέντρωναν στρατό για να καταλάβουν την Αγγλία, αφού ο βασιλιάς Aethelred II διέταξε τη σφαγή όλων των Δανών στα εδάφη του. Η αποστολή του Leif, αφού εκπληρωθεί, τον βρίσκει να πορεύεται μαζί με τον λαό του στον πόλεμο.

Ως γιος του Eric του Κόκκινου, ενός από τους πιο διαβόητα βίαιους Vikings στην ιστορία, ο Leif δεν είναι ακριβώς ευπρόσδεκτος σε αυτή τη νέα γη – και αυτό ήταν που έδωσε το έναυσμα στον Corlett  να προσεγγίσει τον χαρακτήρα. “Απλώς σκεφτόμουν πώς θα ήταν να είμαι ο γιος ενός τόσο δυναμικού ανθρώπου που ενδεχομένως να πάσχει από PTSD”, εξηγεί ο ηθοποιός. “Μεγάλο μέρος του σκοπού του Leif ήταν να μην πνίγεται από το όνομα του πατέρα του όπου κι αν πηγαίνει”.

Ο Corlett εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία με τον Stuart κατά τη διαμόρφωση αυτού του ρόλου. Ο showrunner είχε στο μυαλό του ένα γουέστερν για τον Leif, και συγκεκριμένα το Butch Cassidy and the Sundance Kid του 1969, ως αναφορά για τη σχέση του Leif με τον Harald, έναν άνδρα που έχει βάλει στο μάτι τον θρόνο της Νορβηγίας. Ο Corlett εντρυφούσε στις λεπτές αποχρώσεις του χαρακτήρα του, από τη συμβολή του στα σχέδια για τα τατουάζ του μέχρι τη χαρτογράφηση των χειρονομιών που χρησιμοποιεί ο Leif για να αρπάξει τα όπλα στη μάχη.

Δεν πρέπει επίσης να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Corlett ήταν προετοιμασμένος να χειριστεί τη δράση που απαιτείται από τον Leif. Μπορεί να έχει δεχτεί και μερικά χτυπήματα, εδώ και εκεί.

“Μαύρισα κάποιου το μάτι. Ο ίδιος  μαύρισε το δικό μου μάτι”, λέει. “Κανείς δεν παραπονέθηκε πραγματικά στα γυρίσματα. Όλοι ήταν εκεί για να αφηγηθούν την ιστορία”.

Η ουλή της Freydis

Η ουλή της Freydis είναι πιο φυσική. Δεν την έχει δει ποτέ, αλλά ξέρει ότι είναι εκεί: το σχήμα ενός σταυρού χαραγμένο στην πλάτη της με μια λεπίδα. Και κυνηγάει τον άνθρωπο που της το έκανε.

Μέρος της συνεργασίας της Gustavsson με τον Stuart περιελάμβανε την ανάδειξη της εμπειρίας του χαρακτήρα ως θύμα μιας σεξουαλικής επίθεσης. Πιο συγκεκριμένα, ποιος θα είναι ο σκοπός της ζωής της μόλις βρει δικαιοσύνη.

“Είναι εκεί για να πάρει εκδίκηση και δεν τη νοιάζει αν πεθάνει”, λέει η Gustavsson. “Ήθελε να πεθάνει πολεμώντας και να πάει στη Βαλχάλα περήφανη. Ήταν πραγματικά ενδιαφέρον γιατί ξεκινάει τόσο δυνατά και στη συνέχεια σκοντάφτει λίγο στο να βρει τις ρίζες της. Μου άρεσε πολύ αυτό το κομμάτι γιατί ήταν το άνοιγμα για την πνευματική αφύπνιση της Freydis”.

valhalla3 1

Η Gustavsson αποκαλεί τη Freydis ένα ονειρεμένο ρόλο. “Είναι πολύ φυσική. Είναι πολύ απαιτητική στον χώρο της”, προσθέτει η ηθοποιός. “Ως νεαρή γυναίκα, ήταν καλό για μένα να συσχετιστώ με κάποιον που απλά μπαίνει στο δωμάτιο και λέει, μπουμ, μου αξίζει να είμαι εδώ”.

Είναι ένα χαρακτηριστικό που υπάρχει στη σχέση της με τον αδελφό της Leif και τον εραστή της Harald. Τόσο η ίδια όσο και ο Corlett έχουν στενή σχέση με τα αδέλφια τους εκτός της σειράς, και η Gustavsson ένιωσε άμεση ταύτιση με τη νέα της συμπρωταγωνίστρια μετά τις πρόβες στην Ιρλανδία. “Αισθάνομαι ότι δημιουργούμε έναν ιερό χώρο όπου μπορούμε πραγματικά να στηριχτούμε ο ένας στον άλλον”, λέει.

Όσο για τον Harald, έναν από τους τελευταίους σκανδιναβούς αριστοκράτες, γοητεύεται αμέσως από τη Freydis μόλις αποβιβαστεί από το πλοίο της από τη Γροιλανδία. Η πρώτη σκηνή της Gustavsson με τον Suter που γυρίστηκε ήταν η ερωτική σκηνή της Freydis με τον Harald. “Καθόλου πίεση!”, αστειεύεται. Αλλά τελικά βρήκε έναν αληθινό φίλο στο πρόσωπο του Suter.

“Υπάρχει μια πραγματικά ενδιαφέρουσα δυναμική μεταξύ τους “, σημειώνει η Gustavsson.

Η Freydis, πιστή στους παλιούς παγανιστικούς τρόπους, γίνεται πιο δυναμική μόνο όταν εκπαιδεύεται για να γίνει παρθένα της ασπίδας στο Kattegat – κάτι που η Gustavsson ήταν αποφασισμένη να εκτελέσει η ίδια. Ξεκίνησε να δουλεύει με την ομάδα κασκαντέρ σε μαχαίρια και στη συνέχεια εξοικειώθηκε  με τα σπαθιά, τα δόρατα και τις ασπίδες. Μέχρι το τέλος της εκπαίδευσης, υπήρχε μόνο μία σκηνή που δεν μπορούσε να κάνει η ίδια για λόγους ασφαλείας.

“Ήταν ένα έντονο ταξίδι, αλλά τώρα νιώθω ότι αν κάποιος μου επιτεθεί στο δρόμο, θα επιβιώσω”, λέει.

Valhalla4 1

Ο πρίγκιπας

Ο Suter δεν είχε αφήσει ποτέ στο παρελθόν μούσι για κάποιο ρόλο, αλλά ένιωσε πως ο Harald, ο χριστιανός Βίκινγκ και πολεμιστής μπερσέρκερ στο Vikings: Valhalla, απαιτούσε μια μεταμόρφωση.

Valhalla5 1

“Ήθελα να εμφανιστώ με όσο το δυνατόν περισσότερα μαλλιά και στη συνέχεια να αφήσω τους σπουδαίους καλλιτέχνες που ηγούνται των τμημάτων μαλλιών και μακιγιάζ να κάνουν τα μαγικά τους”, λέει γελώντας ο ηθοποιός. “Ήθελα να δώσω κάποια πρώτη ύλη πάνω στην οποία να δουλέψουν”.

Όσο για το σώμα του, λοιπόν, όλες οι σκηνές χωρίς μπλούζα στη Valhalla φέρουν τους καρπούς των κόπων του. Η εκπαίδευση κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας δεν ήταν εύκολη, αλλά ο ηθοποιός είχε την εικόνα του Harald από τα ιστορικά αρχεία ως έναν “τεράστιο, εντυπωσιακό, δυνατό πολεμιστή, ισχυρότερος από οποιονδήποτε άλλο, ψηλότερος από οποιονδήποτε άλλο”. Έτσι, έπρεπε να αυτοσχεδιάσει λίγο για να χτίσει μυς.

” Δεν υπήρχαν ανοιχτά γυμναστήρια”, θυμάται. “Ευτυχώς είχα μερικά σκονισμένα βάρη που βρίσκονταν σε ένα γκαράζ. Σήκωνα πέτρες. Αυτό ήταν χρήσιμο”.

Η πανδημία COVID-19 καθυστέρησε την παραγωγή της σειράς το 2020, αλλά ταυτόχρονα, έδωσε στους πρωταγωνιστές περισσότερο χρόνο για να εντρυφήσουν στους χαρακτήρες τους. Για τον Suter, αυτό έγινε για να διαβάσει το ιστορικό περιβάλλον και τις πραγματικές μορφές στις οποίες βασίστηκαν οι χαρακτήρες. Ακολούθησαν πολλά zoom calls με τον Stuart και τους συνεργάτες του στο καστ.

Ο Suter είναι ευγνώμων που χρησιμοποίησε τον χρόνο του με σύνεση, διότι μόλις ξεκίνησε η παραγωγή, έπεσε με τα μούτρα στα γυρίσματα, μερικές φορές με 14ωρα. “Ξοδεύεις εβδομάδες για να τελειοποιήσεις διάφορα πράγματα, πηγαίνεις στο πλατό, γυρίζεις την σκηνή της μάχης σου και την επόμενη μέρα βρίσκεσαι πάλι εκεί, μαθαίνοντας για την επόμενη μάχη που έρχεται στο επόμενο επεισόδιο”, λέει. “Υπάρχει μια πολύ σκληρή προσπάθεια, η οποία είναι πραγματικά συναρπαστική”.

Ο Suter έχει επίγνωση του φανατισμού που δημιουργήθηκε γύρω από το αρχικό Vikings και είναι ταπεινός σχετικά, καθώς το spin-off οδεύει προς την πρεμιέρα του. Υπάρχει μια νοσταλγική αίσθηση της αρχικής σειράς, λέει, αλλά δεν είναι κάτι που απαιτεί να παρακολουθήσετε και τις έξι σεζόν της αρχικής σειράς. “Θα αποτίσουμε φόρο τιμής στους ήρωες που υπήρξαν πριν από εμάς”, υπόσχεται, “αλλά αυτό είναι το δικό μας πράγμα”.

Ακολουθήστε το Entertainment Weekly στα social media:
★ Facebook ★ Instagram ★ Twitter ★ Spotify

Διαβάστε επίσης: