Με αφορμή τον νέο τους δίσκο Rock Believer, οι Scorpions μιλάνε στο ελληνικό Entertainment Weekly για την ειρήνη που ονειρεύονται.

Από EW Staff
26 Φεβρουαρίου, 2022 @ 17:50
Scorpions

  Όταν ο Klaus Meine έγραφε τους στίχους του τραγουδιού «Peacemaker» το 2019 που έγινε το πρώτο single, δεν φανταζόταν ποτέ ότι η κυκλοφορία του νέου τους δίσκου θα σηματοδοτούνταν από έναν ακόμα πόλεμο στην Ευρώπη. Και ενώ πάλι δύο στρατοί συγκρούονται ο Klaus και οι κιθαρίστες Rudolf Schenker και Matthias Jabs συνεχίζουν να ονειρεύονται έναν ειρηνικό κόσμο.

     Ο νέος δίσκος των Scorpions «Rock Believer» μόλις κυκλοφόρησε όμως οι Klaus Maine, Matthias Jabs και Rudolf Schenker, είχαν μιλήσει ημέρες πριν ξεσπάσει ο πόλεμος ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, στο ελληνικό Entertainment Weekly, για τη νέα δουλειά τους και τους πολύχρονους δεσμούς τους με το ελληνικό κοινό.

 Τι σας ενέπνευσε να γράψετε ένα τραγούδι σαν το «Peacemaker»;

  Klaus: Έγραψα πρώτα τους στίχους και μετά προστέθηκε η μουσική. Ένιωθα ότι ζούσαμε σε σκοτεινούς καιρούς πριν ακόμα έρθει η πανδημια. Διεξάγονταν πόλεμοι σε διάφορα σημεία του πλανήτη και παντού οι νεκροθάφτες έσκαβαν τάφους.Όταν ξέσπασε η πανδημία, η κατάσταση χειροτέρεψε και κάπως έτσι το τραγούδι ήταν η δικη μας προειδοποίηση. Σε μία εποχή που οι νεκροθάφτες δουλέυουν διαρκώς, είναι καιρός να έρθουν οι ειρηνοποιοί.

 Πώς αποφασίσατε να ηχογραφήσετε νέο δίσκο;

  Klaus: Η απόφαση πάρθηκε μετά τη συναυλία στο Καλλιμάρμαρο το 2018. Τότε θυμάμαι πήγαμε για δείπνο με φίλους και ήταν η πρώτη φορά που έπεσε στο τραπέζι η πρόταση. Άρχισα να γράφω στίχους τον επόμενο χρόνο, ξαναβγήκαμε σε περιοδεία και ακριβώς την εποχή που ξέσπασε η πανδημία μπήκαμε στο στούντιο. Η κατάσταση ήταν δύσκολη, καθόμασταν στο στούντιο, στο Ανόβερο και ηχογραφούσαμε για να την αντιμετωπίσουμε. Κάπως έτσι δώσαμε τον τίτλο «Rock Believer» στο δίσκο, αφού είμασταν οι απομονωμένοι που πιστεύαμε στο ροκ. Και τώρα ανυπομονούμε να βγούμε σε περιοδεία- αν το επιτρέψει η κατάσταση- και να μοιραστούμε τα νέα τραγούδια με το κοινό μας, αφού ποτέ δεν αργήσαμε τόσο πολύ να βγάλουμε νέο δίσκο. Και τώρα στη περιοδεία θα έχουμε νέα τραγούδια που φέρνουν φρέσκο αέρα, χωρίς φυσικά να ξεχνάμε τα κλασικά των Scorpions.

  Μatthias: Περάσαμε το lockdown δημιουργικά στο στούντιο. Στην ουσία είμασταν κλεισμένοι στο στούντιο εμείς , δυό τεχνικοί και ο ηχολήπτης. Οπότε απομονωθήκαμε και εστιάσαμε στην ηχογράφηση των καινούργιων τραγουδιών, χωρίς να μας αποσπά τη προσοχή τίποτε άλλο.

 Γιατί αργήσατε τόσο πολύ να κυκλοφορήσετε νέα δουλειά;

   Rudolf: Γιατί βγαίναμε διαρκώς σε περιοδεία. Είμασταν συνεχώς στο δρόμο. Είμαστε ένα από τα ελάχιστα συγκροτήματα που έχουμε παίξει στις περισσότερες χώρες του πλανήτη. Και γιορτάσαμε τα πενήντα μας χρόνια  παίζοντας ροκ και συνεχίζουμε ακάθεκτοι. Οπότε όταν κάνεις διαρκώς περιοδείες χρειάζεται να ηχογραφήσεις και νέα τραγούδια.  Το 2019 πριν το lockdown, παίξαμε στην Αυστραλία, στην Ινδονησία και μετά ήρθε η πανδημία και δεν γίνονταν συναυλίες, έτσι μπήκαμε στο στούντιο. Και επιτέλους ηχογραφήσαμε έναν δίσκο χωρίς να μας πιέζει ο χρόνος. Και είμαστε τώρα εδώ ως πιστοί του ροκ εν ρολ γιατι όταν παίζεις 55 χρόνια τη μουσική σου δεν μπορεί να μην πιστεύεις σε αυτήν. Το «Rock Believer» αφορά όλα αυτά. Όπως όταν μου έλεγαν ως έφηβο να σταματήσω και να βρω μία κανονική δουλειά. Και εγώ απαντούσα αυτή είναι η δουλειά μου παίζω κιθάρα σε ένα ροκ συγκρότημα. Τώρα κοίτα μας τόσα χρόνια μετά παίζουμε ακόμα ροκ εν ρολ και νιώθουμε φανταστικά.

  Φαίνεται και κάθε φορά που έρχεστε για συναυλία στην Ελλάδα.

 Κlaus: Έχουμε εξαιρετικές αναμνήσεις ιδιαίτερα από τη συναυλία στο Καλλιμάρμαρο. Ήταν απίστευτη στιγμή για μας. Μία από τις καλύτερες συναυλίες της πορείας μας. Μερικές φορές την χαζεύω στο ίντερνετ όπως κι άλλες συναυλίες και σκέφτομαι ότι πέρασαν πενηνταπέντε όμορφα χρόνια χωρίς να το καταλάβουμε. Όταν ξεκινήσαμε δεν είχαμε κάποιο στόχο ούτε ξέραμε τι θα συμβεί την επόμενη στιγμή. Αλλά είμασταν και είμαστε παθιασμένοι με το ροκ εν ρολ και ευγνώμονες προς το κοινό μας καθώς ελάχιστοι έχουν  παίξει μπροστά σε τρεις διαφορετικές γενιές.

Μatthias: Δεν ξεχνάμε ότι η Αθήνα είναι μία από τις πόλεις όπου σε κάθε μας συναυλία γεμίζουμε ολόκληρα στάδια και οι θαυμαστές μας δημιουργούν κάθε φορά μια φανταστική ατμόσφαιρα. Και τώρα μπορεί να μην έχουμε δώσει ημερομηνία για την Αθήνα φέτος το καλοκαίρι αλλά τίποτε δεν αποκλείεται. Από τον Ιούλιο και μετά δεν έχουμε φιξάρει νέες ημερομηνίες.

   Έχετε ποτέ αναρωτηθεί γιατί είστε τόσο δημοφιλείς στην Ελλάδα;

  Κlaus: Γιατί παίζουμε όμορφες μελωδίες. Οι Scorpions είναι ένα hard rock συγκρότημα αλλά διαθέτουμε δυνατές μπαλάντες και οι Έλληνες είναι πολύ συναισθηματικοί και εξωστρεφείς. Αυτό είναι που μας συνδέει με το ελληνικό κοινό. Λατρεύουν αυτή τη συναισθηματική ενέργεια των Scorpions. Δεν έχει να κάνει με τη φήμη μας ή τη τεχνική μας αλλά με το συναίσθημα. Όταν παίζουμε στην Αθήνα και τις άλλες ελληνικές πόλεις βλέπω κάτω από τη σκηνή, κορίτσια να δακρύζουν.

   Ως Scorpions ποιες είναι οι πολιτικές σας πεποιθήσεις;

Κlaus: Πιστεύουμε στην αγάπη και την ειρήνη. Και στο ροκ εν ρολ. Παίζουμε διαρκώς σε διαφορετικές χώρες και ότι πολιτικό σύστημα υπάρχει εκεί, όποια και αν είναι η πολιτική κατάσταση εμείς την σεβόμαστε. Όπως σεβόμαστε όλες τις φυλές και όλους τους πολιτισμούς. Δεν έχουμε κάποιου είδους πολιτικές αναφορές στα τραγούδια μας.

 Και το «Winds of Change»;

   Klaus: Δεν αφορά κάποια πολιτική στάση. Είναι ένα τραγούδι για την ελπίδα να ζήσουν όλοι σε έναν ειρηνικό κόσμο. Αυτό το παλιό όνειρο της ροκ σκηνής. 30 χρόνια πριν, έγραψα το τραγούδι όταν έπεσε το Τείχος του Βερολίνου και ήρθε το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, μία εποχή όπου όλοι ένιωθαν αισιόδοξοι για το μέλλον. Η πραγματικότητα μας διέψευσε όμως παρόλ’ αυτά, οι νέες γενιές συνεχίζουν να απαιτούν και να μάχονται για την ειρήνη.

  Κάνετε σχέδια για το μέλλον;

 Klaus: Φυσικά, θα βγούμε σε περιοδεία μετά ξανά στο στούντιο για έναν άλλον δίσκο, μετά θα γιορτάσουμε τα εξήντα μας χρόνια στη σκηνή και μετά θα ξαναβγούμε σε περιοδεία.

Ακολουθήστε το Entertainment Weekly στα social media:
★ Facebook ★ Instagram ★ Twitter ★ Spotify

Διαβάστε επίσης: