#Review: Διαβάσαμε το Άνθρωποι με Άγχος του Fredrick Backman από τις Εκδόσεις Κέδρος
Στις 29 Δεκεμβρίου του 2021 άρχισε να προβάλλεται στο Netflix η σειρά έξι επεισοδίων “Anxious people”, ένα τηλεοπτικό “διαμάντι” βασισμένο στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Φρέντρικ Μπάκμαν.

Άνρθωποι με Άγχος, Fredrick Backman, Eκδόσεις Κέδρος
Κι αν, στη σειρά, αισθανθήκατε ότι τα πάντα περιστρέφονται γύρω από την ανθρώπινη βλακεία και την ανθρώπινη μετριότητα, το ίδιο συναίσθημα θα νιώσετε στις πρώτες σελίδες του βιβλίου.
Μια νέα γυναίκα επιχειρεί να ληστέψει μια τράπεζα. Για να γλιτώσει τη σύλληψη μετά την παταγώδη αποτυχία της, μπαίνει σε ένα διαμέρισμα προς πώληση και κρατά ομήρους όσους είναι εκεί: την υπερενθουσιώδη μεσίτρια, ένα ζευγάρι συνταξιούχων, που ανακαινίζει και πουλάει διαμερίσματα για να καλύψει το κενό στον γάμο τους, δύο κοπέλες που διαφωνούν σε όλα, αλλά ετοιμάζονται να φέρουν μαζί στον κόσμο ένα παιδί, μια ηλικιωμένη που υποφέρει από μοναξιά και μια κυνική διευθύντρια τράπεζας με τάσεις αυτοκτονίας.
Η αστυνομία περικυκλώνει το διαμέρισμα και, ενώ η αγωνία κορυφώνεται, ληστής, όμηροι και αστυνομικοί αρχίζουν να έρχονται κοντά και να ανακαλύπτουν ότι έχουν περισσότερα κοινά απ’ όσα θα μπορούσαν να φανταστούν… Γιατί, είναι καθημερινοί άνθρωποι, με δυσκολίες παρόμοιες με αυτές που όλοι, λίγο-πολύ, αντιμετωπίζουμε στη ζωή μας. Κι εδώ είναι που, ο παγκοσμίως δημοφιλής Σουηδός, κάνει την ανατροπή: παρότι υπάρχει αρκετή δόση υπερβολής στην καταγραφή των χαρακτήρων, χωρίς μάλιστα καμία διάθεση ωραιοποίησής τους, ο Μπάκμαν μάς κάνει να τους “συγχωρέσουμε”, να τους αγαπήσουμε και να ταυτιστούμε μαζί τους!
Θέματα όπως η ψυχική υγεία και η αποξένωση “μπαίνουν στο τραπέζι”, αλλά με ευαισθησία, χιούμορ και -εν τέλει- μια πολύ αισιόδοξη προοπτική. Για το συγγραφέα, το μόνο άγχος που έχει νόημα είναι ο συνεχής αγώνας συνειδητοποίησης της ανθρώπινης φύσης και της κατάστασης που κάθε άτομο βιώνει -άσχετα αν οι λόγοι δεν είναι “κατανοητοί”- και αυτό, ο ίδιος το διατυπώνει εξαιρετικά, με μια λεπτότητα που συγκλονίζει!
Έτσι κι αλλιώς, “αυτός ο λογοτεχνικός γίγαντας που ακόμα μεγαλώνει” (όπως έγραψαν οι Times), έχει αποδείξει ότι έχει την ικανότητα να διατυπώνει βαθιές ανθρώπινες αλήθειες, ήδη από το μυθιστόρημά του “Η γιαγιά μου σας χαιρετά και ζητάει συγγνώμη” (2017), αλλά και το επόμενο best seller του “Η Μπριτ-Μαρί ήταν εδώ” (2018). Αυτό, όμως, που τον έκανε ευρέως γνωστό είναι το “Ένας άντρας που τον έλεγαν Ούβε” (2021), μια ιστορία για τις δυσκολίες στις ανθρώπινες σχέσεις και τη μοναξιά, μια ιστορία που σε κάνει να κλαις την ώρα που γελάς και να γελάς την ώρα που κλαις, όπως ακριβώς θα κάνετε διαβάζοντας το “Άνθρωποι με άγχος”.
Ακολουθήστε το Entertainment Weekly στα social media:
★ Facebook ★ Instagram ★ Twitter ★ Spotify
Διαβάστε επίσης: