“Αναλφάβητος” του Sebastian Fitzek
O δημοφιλέστερος συγγραφέας ψυχολογικών θρίλερ στη Γερμανία ετοίμασε μια νέα καθηλωτική ιστορία.

Ζητήματα όπως η ενδοοικογενειακή βία και εγκληματικότητα, η πιθανή κληρονομικότητα του κακού, η κοινωνική αποδοχή των αναλφάβητων, η επικοινωνία, η εκδίκηση, η εξιλέωση και τα λάθη (από αδιαφορία ή έλλειψη έρευνας) της επιστήμης, θέτει ο δημοφιλέστερος συγγραφέας ψυχολογικών θρίλερ στη Γερμανία και από τους πιο δημοφιλείς στη χώρα μας, όπου έχει πουλήσει περισσότερα από 150.000 αντίτυπα, στο τελευταίο του βιβλίου με τίτλο “Αναλφάβητος”.
Ο 40άχρονος Sebastian Fitzek, τα έργα του οποίου έχουν μεταφραστεί σε 24 γλώσσες, καταφέρνει ξανά να γράψει ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα, που κυλά απίστευτα γρήγορα, παραμένοντας πάντα ένα βήμα μπροστά από κάθε πιθανή πρόβλεψη οποιουδήποτε κρατά στα χέρια του το βιβλίο του.
Η ιστορία έχει ως εξής: O Μίλαν Μπεργκ περιμένει υπομονετικά στο φανάρι, όταν ένα αυτοκίνητο σταματάει ακριβώς δίπλα του και, από το πίσω κάθισμα, ένα τρομοκρατημένο κορίτσι προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή του, με ένα κολλημένο στο τζάμι σημείωμα. “Βοήθεια! Αυτοί δεν είναι οι γονείς μου!”, γράφει, μόνο που ο Μίλαν δεν μπορεί να το διαβάσει. Είναι αναλφάβητος. Ωστόσο, το ένστικτό του φωνάζει ότι το κορίτσι βρίσκεται σε θανάσιμο κίνδυνο. Το βλέπει στα μάτια της και αυτό είναι ένα μήνυμα που σίγουρα είναι ικανός να “διαβάσει”. Αποφασίζει, λοιπόν, να ακολουθήσει το αυτοκίνητο κα ξεκινά έτσι μια εφιαλτική περιπλάνηση, που θα τον οδηγήσει σε μια σκληρή συνειδητοποίηση: Μήπως, κάποιες φορές, η αλήθεια είναι υπερβολικά φριχτή για να την αντέξεις; Μήπως, κάποιες φορές, είναι προτιμότερο να μένεις στην άγνοια;
Να θυμίσουμε ότι, από τις Εκδόσεις Διόπτρα, κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία του Φίτζεκ “Το Δέμα” (Βραβείο Public Καλύτερου Μεταφρασμένου Μυθιστορήματος, 2019), “Η Θεραπεία”, “Η Θέση 7A”, “Το Πείραμα”, “Ο Τρόφιμος”, “Μαθήματα Νεκροψίας”, “Πείραμα Μνήμης” και “Τα ψάρια που σκαρφαλώνουν στα δέντρα” και, σε καθένα από αυτά, ο συγγραφέας καταφέρνει να οδηγεί τους αναγνώστες σε σκηνικά απόλυτης -που, όμως, μοιάζει με “φυσιολογική”- παράνοιας, μεταφυτεύοντας τις σκέψεις του στο δικό τους μυαλό, με μαθηματική ακρίβεια.
Διαβάστε επίσης: