Το σπουδαίο παιδικό βιβλίο παραδίδει μαθήματα ζωής και λατρεύτηκε από μικρούς και μεγάλους.

Από EW Staff
05 Μαΐου, 2021 @ 01:09

Όσα χρόνια κι αν περάσουν, το βιβλίο “Ο Μικρός Πρίγκιπας” του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ, θα παραμένει στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων του αναγνωστικού κοινού.

Το σπουδαίο παιδικό βιβλίο παραδίδει μαθήματα ζωής και λατρεύτηκε από μικρούς και μεγάλους. Στην υπόθεση, ένας πιλότος, που, κουρασμένος από τη σχέση του με τους ανθρώπους, ζει αποτραβηγμένος από αυτούς, σε μια από τις πτήσεις του αναγκάζεται να προσγειωθεί στην έρημο της Σαχάρας, γιατί το αεροπλάνο του παθαίνει βλάβη. Βρίσκεται στημέση του πουθενά, με προμήθειες νερού ίσα ίσα για οχτώ μέρες. Εκεί συναντάει το μικρό πρίγκιπα, ένα χρυσαφένιο παιδί, φερμένο από έναν άγνωστο πλανήτη μεγάλο όσο ένα σπίτι. Ο μικρός πρίγκιπας ταξιδεύει εδώ κι ένα χρόνο, επισκέπτεται καινούριους πλανήτες, θέλει να δει και να μάθει. Είναι όμορφος κι ευαίσθητος, αμείλικτος και διάφανος, περίεργος κιαπρόδλεπτος όπως μονάχα τα παιδιά μπορούν να είναι. Ο πιλότος, την ώρα που αγωνίζεται να επισκευάσει το χαλασμένο αεροπλάνο του κι ανησυχεί για την επιδίωσή του, αναγκάζεται ν’ αντιμετωπίσει ένα παραμυθένιο πλάσμα, που είναι ερωτευμένο μ’ ένα τριαντάφυλλο, που παρηγορεί τη μοναξιά του με ηλιοδασιλέματα, που έχει όλα κι όλα τρία μικροσκοπικά ηφαίστεια και λαχταράει ν’ αποκτήσει ένα αρνάκι ­έστω κι αν αυτό είναι σε ζωγραφιά και δε φαίνεται, γιατί είναι κλεισμένο σ’ ένα κασόνι.

Ο Μικρός Πρίγκιπας

Κάθε σελίδα του μοναδική. Στη λίστα που ακολουθεί, συγκεντρώσαμε μερικά μόνο από τα πολλά αποφθέγματα που λατρέψαμε να διαβάζουμε ξανά και ξανά:

«Αυτό είναι το πιο δύσκολο απ’ όλα. Είναι πολύ πιο δύσκολο να κρίνεις τον εαυτό σου από το να κρίνεις τους άλλους. Αν καταφέρεις να κρίνεις τον εαυτό σου σωστά, τότε θα είσαι πραγματικά ένας σοφός άνθρωπος».

«Οι μεγάλοι δεν καταλαβαίνουν τίποτα από μόνοι τους, και είναι κουραστικό για τα παιδιά να προσπαθούν πάντα και συνέχεια να τους εξηγούν τα πράγματα».

«Για τους ταξιδιώτες τα αστέρια είναι οδηγοί. Για οποιονδήποτε άλλο δεν είναι τίποτα, παρά μικροσκοπικά φώτα».

«Αυτό είναι το μυστικό μου. Είναι πολύ απλό. Μόνο με την καρδιά μπορεί κάποιος να δει σωστά – αυτά που είναι πραγματικά σημαντικά δεν μπορούν να τα δουν τα μάτια».

«Μόνο τα παιδιά ξέρουν τι ψάχνουν να βρουν».

«Όλοι οι μεγάλοι ήταν κάποτε παιδιά… αλλά μόνο λίγοι από αυτούς το θυμούνται».

«Οι λέξεις είναι η πηγή των παρεξηγήσεων».

«Οι άνθρωποι έχουν ξεχάσει αυτή την αλήθεια. Όμως εσύ πρέπει να μην τη ξεχάσεις. Γίνεσαι υπεύθυνος για πάντα για αυτόν που έχεις εξημερώσει».

Διαβάστε επίσης: