Ώρα για ένα νοσταλγικό ταξίδι στην παιδική μας ηλικία.

Από EW Staff
02 Ιουνίου, 2021 @ 17:08

Η Disney είναι γνωστή για πολλά πράγματα, αλλά για όσους μεγάλωσαν τη δεκαετία του ‘90, τίποτε δεν είναι νοσταλγικότερο από τα τραγούδια των ταινιών της.

Οι μαγευτικές μελωδίες του συνθέτη Alan Menken άφησαν ιστορία στον παγκόσμιο κινηματογράφο, και εμείς είμαστε εδώ για να αποφασίσουμε μια και καλή ποια είναι τα πέντε (και ένα) καλύτερα τραγούδια εκείνης της μαγικής δεκαετίας!

“Son of Man” (Tarzan – 1999)

Περίεργη επιλογή, το ξέρουμε! Ο Tarzan της Disney σημάδεψε το ανεπίσημο τέλος της λεγόμενης ‘αναγέννησης’ του στούντιο και για πολλούς, δεν πλησιάζει σε ποιότητα τις ταινίες που προηγήθηκαν – με κυριότερο παράπονο το ότι δεν είναι καν μιούζικαλ! Οι χαρακτήρες του Tarzan δεν μοιράζονται τα εσώψυχά τους σε μεγαλεπήβολες μουσικές σεκάνς, αλλά αντιθέτως ο Phil Collins (!) τραγουδά τα συναισθήματά τους από το υπερπέραν. Πολλά έχουν ειπωθεί για την επιλογή να αναλάβει ο Phil Collins τη “φωνή του θεού” στη συγκεκριμένη ταινία, όμως εμείς λατρεύουμε τα τραγούδια του Tarzan για τη σκοτεινή ατμόσφαιρα και τον απόκοσμο χαρακτήρα τους. Αν όμως έπρεπε να επιλέξουμε ένα μόνο κομμάτι, αυτό θα ήταν το “Son Of Man”, που θέλει τον Tarzan να μετατρέπεται από αγοράκι σε άντρακλα, χρησιμοποιώντας κάθε εργαλείο που έχει στη διάθεσή του. Ξεσηκωτικό και ανεβαστικό, όπως πρέπει να είναι κάθε training montage, το Son Of Man είναι, ακόμη και σήμερα, ένα από τα πιο επικά κομμάτια της ντισνεϊκής αναγέννησης.


“Beauty and the Beast” (Beauty and the Beast – 1991)

Πάμε τώρα σε μια σαφώς πιο αναμενόμενη επιλογή: Το “Beauty and the Beast” είναι ίσως η πιο δημοφιλής μπαλάντα της Disney, με την πεντάμορφη και το τέρας να μοιράζονται έναν ρομαντικό χορό σε ένα εντυπωσιακό ballroom. Μπορεί το συγκεκριμένο τραγούδι να μην προχωρά τη διήγηση με κάποιον σημαντικό τρόπο, ούτε να συνοδεύεται από εντυπωσιακότατο animation, αλλά οι μελωδίες του Menken δεν ήταν ποτέ πιο γλυκές, και το “Beauty and the Beast” μένει στην ιστορία ως μια από τις πιο συγκινητικές μπαλάντες του σινεμά.


“One Last Hope” (Hercules – 1997)

Μιας και μιλήσαμε για training montage, δεν θα βρεις πιο καθαρόαιμο training song από το “One Last Hope” του Ηρακλή. Ο λόγος που επιλέξαμε αυτό έναντι του (επίσης εξαιρετικού) “I’ll Make a Man Out of You” είναι επειδή το “One Last Hope”, δεν μιλά απλώς για το ταξίδι του Ηρακλή , αλλά θέτει ταυτοχρόνως και τις βάσεις για το ταξίδι του προπονητή του, Φιλοκτήτη. Ο Ηρακλής μπορεί να είναι αυτός που κερδίζει μυική μάζα, αλλά ο Φιλοκτήτης είναι αυτός που έχει την πραγματική εξέλιξη εδώ, μιας και πρέπει να βρει ξανά τη χαμένη του ελπίδα και αγάπη για το επάγγελμά του. Έτσι, το “One Last Hope” λειτουργεί σε πολλαπλά επίπεδα, όπως φυσικά και ολόκληρη η ταινία, η οποία διηγείται το παράλληλο ταξίδι των δύο χαρακτήρων. Επίσης, καλό είναι να αναφέρουμε πως η ελληνική εκδοχή του τραγουδιού από τον Λάκη Λαζόπουλο είναι πραγματικά αξέχαστη.


“The Circle Of Life” (Τhe Lion King -1994)

To Lion King είναι κατά πολλούς, η καλύτερη ταινία της Disney – και ως εκ τούτου, περιέχει μερικά από τα καλύτερα κομμάτια της ιστορίας του στούντιο. Για ποιο να πρωτομιλήσουμε; Για το “Be Prepared” που είναι ίσως το καλύτερο villain song όλων των εποχών; Για το ενθουσιώδες και πολύχρωμο “I Just Can’t Wait to be King”; Ή για το “Hakuna Matata” που κυριολεκτικά έγραψε ιστορία; Tα κομμάτια του “Βασιλιά” είναι ένα κι ένα, όμως αν ρωτάς εμάς, το καλύτερο από όλα είναι το “Circle of Life”, που πλαισιώνει την ταινία παίζοντας στην αρχή και στο τέλος της, αντηχώντας τον περίφημο “κύκλο της ζωής”. 


“Zero To Hero” (Hercules – 1997)

Κι όμως, επιλέξαμε ακόμη ένα κομμάτι από τον Ηρακλή! Γιατί όσο κι αν αγαπάμε το “One Last Hope”, με διαφορά το καλύτερο κομμάτι εκείνης της ταινίας είναι το “Zero To Hero”, όπου οι gospel ήχοι με τους οποίους έντυσε ο Alan Menken την αρχαία Ελλάδα χτυπάνε κόκκινο. Οι πέντε μούσες της Disney τα δίνουν όλα, σε ένα ξέφρενο νούμερο που διηγείται την απότομη πορεία του Ηρακλή προς την κορυφή και αντιπροσωπεύει πλήρως την εκτυφλωτική και ζαλιστική εμπειρία της εν μια νυκτί διασημότητας.


“Under The Sea” (The Little Mermaid – 1989)

Και φυσικά, στην κορυφή δεν θα μπορούσε να είναι άλλο παρά το Under The Sea. Ο Alan Menken εγκαινίασε το δεκαετές tour de force του με τα τραγούδια του “The Little Mermaid” και μαζί με τους animators των studio Disney, μας παρέδωσε το πιο εμβληματικό μουσικό νούμερο κινουμένων σχεδίων στην ιστορία του σινεμά. Ολόκληρος ο βυθός παίρνει μέρος σε ένα πολύχρωμο πανηγύρι, σε ένα ολοζώντανο, συναρπαστικό κομμάτι που βραβεύτηκε με βραβείο Όσκαρ και καθόρισε μονοκοπανιά την πορεία του δυτικού animation. Οι μάγοι της Disney μπορεί να τελειοποίησαν αργότερα κάποιες από τις τεχνικές τους, όμως το “Under The Sea” θα είναι για πάντα το πρώτο και καλύτερο κομμάτι της ντισνεϊκής αναγέννησης.

Διαβάστε επίσης: