Αυτές είναι οι πέντε παραστάσεις που ξεχωρίσαμε.

Από EW Staff
03 Αυγούστου, 2021 @ 08:30

Της Μαρένας Καδιγιαννοπούλου

Μήνας Αύγουστος και σταδιακά ολοκληρώνεται ο θερινός κύκλος των παραστάσεων στην Πειραιώς 260, αλλά μας έχει κλείσει ήδη ραντεβού για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, οι οποίοι θα είναι επίσης πολύ ενεργοί. Παραδοσιακά μάλιστα, οι εκδηλώσεις αυτές είναι από τις πλέον αναμενόμενες στο πλαίσιο του καλλιτεχνικού προγράμματος του φεστιβάλ, καθώς δίνουν τη δυνατότητα στους θεατές να παρακολουθήσουν καινούργια έργα κορυφαίων ξένων δημιουργών και παράλληλα τις νέες τάσεις από τις παραγωγές νεότερων καλλιτεχνών και ομάδων. Η Πειραιώς 260 ανοίγει τις πύλες της σε 13 διεθνείς παραγωγές θεάτρου, χορού, performance και μουσικής από 11 διαφορετικές χώρες (Αυστρία, Βέλγιο, Γερμανία, Ελβετία, Ισλανδία, Ισπανία,Λιθουανία, Πολωνία, Ισραήλ, Καναδά, Χιλή). Μάλιστα επτά από αυτές μας συστήνουν  καλλιτέχνες και ομάδες που έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Το Entertainment Weekly, προτείνει τις πέντε παραστάσεις που σίγουρα αξίζουν να συμπεριληφθούν στην πολιτιστική σας ατζέντα και να κλείσετε άμεσα τα εισιτήρια σας!


ΘΕΑΤΡΟ


2, 3, 4 Σεπτεμβρίου / 21:00
TR Warszawa – Kornél Mundruczó
«Κομμάτια μιας γυναίκας»
ΧΩΡΟΣ Η

Μετά την «Απομίμηση ζωής», που είχε συγκλονίσει το φεστιβαλικό κοινό το καλοκαίρι του 2018, ο παγκοσμίου φήμης θεατρικός και κινηματογραφικός σκηνοθέτης Κορνέλ Μούντρουτσο και η ομάδα TR Warszawa υπογράφουν ένα οικογενειακό δράμα, με ηρωίδα μια γυναίκα στη σύγχρονη Βαρσοβία, βασισμένο στο κείμενο της Kata Wéber, το οποίο διασκευάστηκε πρόσφατα από τον ίδιο τον Μούντρουτσο και για τον κινηματογράφο. Μια τραυματική εμπειρία γίνεται αφετηρία ενός καθολικού επαναπροσδιορισμού, όταν η τριαντάχρονη Μάγια χάνει το μωρό της, λίγα λεπτά μετά τη γέννα. 17, 18, 19 Σεπτεμβρίου / 20:00
Nowy Teatr – Krzysztof Warlikowski
«Οδύσσεια. Μια ιστορία για το Χόλλυγουντ» (Διεθνής Συμπαραγωγή)
ΧΩΡΟΣ Δ 

Με κεντρικό θεματικό άξονα την ομηρική επιστροφή στην πατρίδα, ο διακεκριμένος Πολωνός σκηνοθέτης, Κριστόφ Βαρλικόφσκι, δημιουργεί μια νέα θεατρική παράσταση, για την «Οδύσσεια» μιας γυναίκας κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, εμπνευσμένος τόσο από το ομηρικό έπος όσο και από δύο έργα της Hanna Krall, τα «Chasing the King of Hearts» και «Story for Hollywood». Το κεντρικό πρόσωπο, η σύγχρονη Πηνελόπη, διακινδύνευσε τη ζωή της για την επιστροφή του άντρα της και έτσι, όπως μαρτυρά ο τίτλος, θα μπορούσε να εμπνεύσει ακόμα και σενάριο χολλυγουντιανής ταινίας.


5 & 6 Οκτωβρίου / 21:00
Schaubühne – Thomas Ostermeier
«Ιστορία της βίας»
Βασισμένο στο μυθιστόρημα του Εντουάρ Λουί
ΧΩΡΟΣ Δ

Ένα βράδυ Χριστουγέννων, ο Εντουάρ γνωρίζει τον αλγερινής καταγωγής Ρεντά και καταλήγουν στο διαμέρισμά του. Τα πράγματα, όμως, παίρνουν σύντομα άσχημη τροπή. Το ταξικό μίσος, η ομοφοβία, η ξενοφοβία αλλά και η απέχθεια για τον ίδιο τον εαυτό σχολιάζονται με μια γλώσσα που ρέει, χωρίς ανάσα, στην αυτοβιογραφική νουβέλα του νεαρού  Εντουάρ Λουί, που διαβάστηκε σε όλη την Ευρώπη και έγινε παράσταση από τη Σάουμπυνε. Με το ζήτημα της έμφυλης βίας να κυριαρχεί στην αντζέντα της επικαιρότητας, ο αγαπημένος του ελληνικού κοινού Γερμανός σκηνοθέτης, Τόμας Όστερμαϊερ, επανέρχεται στο Φεστιβάλ Αθηνών με μια παράσταση που συζητήθηκε διεθνώς και αναμένεται να συζητηθεί πολύ και εγχώρια.


24-25-26 Σεπτεμβρίου / 21:00
Κατερίνα Γιαννοπούλου
«Η χρονιά με τα 13 φεγγάρια»
Βασισμένο στην ομώνυμη ταινία του Ρ. Β. Φασμπίντερ
ΧΩΡΟΣ  Ε

Η εμβληματική ταινία του Ρ. Β. Φασμπίντερ μεταφέρεται από την Κατερίνα Γιαννοπούλου για πρώτη φορά  στο θέατρο για το Φεστιβάλ Αθηνών. Η Ελβίρα περιπλανιέται στους δρόμους μιας αφιλόξενης πόλης, προσπαθώντας να ανασυνθέσει τα κομμάτια της ζωής της. Εγκαταλειμμένη από όλους, η διεμφυλική ηρωίδα επισκέπτεται τόπους και ανθρώπους που τη σημάδεψαν, προσπαθώντας να βρει έναν λόγο για να συνεχίσει να ζει. Μια παράσταση για το δικαίωμα στην αγάπη και την ύπαρξη, σε μια εποχή εξαιρετικά κρίσιμη για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα ζητήματα φύλου.

ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260


ΧΟΡΟΣ

9 & 10 Σεπτεμβρίου / 21:00
Martin Zimmermann
«Ένα Δύο Τρία»
ΧΩΡΟΣ Η

Μουσείο: ένας φαινομενικά ουδέτερος χώρος, με τους δικούς του κανόνες. Τι γίνεται, όμως, όταν εμφανίζονται τρεις κλόουν και ανατρέπουν τα δεδομένα; Υπό τους ήχους του πιανίστα Κολέν Βαλλόν, τρεις βιρτουόζοι ερμηνευτές ξεδιπλώνουν τις ικανότητές τους, με φόντο ένα εντυπωσιακό, πολυμορφικό σκηνικό, σ’ ένα ολικό έργο τέχνης – μικρογραφία της κοινωνίας μας. Ένα ξεκαρδιστικό θέαμα, που αντικατοπτρίζει την πολυπλοκότητα, την ποίηση και τη βία των σημερινών σχέσεων και συγκρούσεων για την εξουσία. Κυρίως, όμως, ένα έργο με κλόουν για μεγάλους!

Διαβάστε επίσης: