H ιστορία πίσω από την ψυχρή εκτέλεση ενός ζευγαριού μαύρων από την αστυνομία του Κλίβελαντ.

Από EW Staff
20 Δεκεμβρίου, 2021 @ 09:44
CC 137 Shots 1

          Τη νύχτα της 29ης Νοεμβρίου του 2012, στο Κλίβελαντ, ένας αστυνομικός ανέφερε μέσω ασυρμάτου στο κέντρο άμεσης δράσης ότι δέχτηκε πυροβολισμό κοντά στο Δικαστικό Μέγαρο. Αμέσως μερικά περιπολικά έσπευσαν στο σημείο και άρχισαν τη καταδίωξη ενός ύποπτου οχήματος. Οι δύο επιβάτες, σύμφωνα με την αστυνομία, ήταν «οπλισμένοι και επικίνδυνοι». Μέσω ασυρμάτων έλεγαν ότι ο συνοδηγός τους σκοπεύει με κάποιο όπλο, μέσα από το πίσω παμπρίζ. Η καταδίωξη διήρκησε πάνω από είκοσι λεπτά καθώς εξήντα περιπολικά κυνηγούσαν μία σαραβαλιασμένη Chevrolet στο κέντρο της πόλης. Ο εισαγγελέας μπροστά στη κάμερα λέει ότι αυτή η κατάσταση θύμιζε σκηνές από τη κωμωδία «Blues Brothers». Μόνο που κατέληξε σε τραγωδία.

137 shots4

       Τα περιπολικά στρίμωξαν τελικά το αυτοκίνητο στο πάρκινγκ ενός σχολείου. Και ξαφνικά άρχισαν οι πυροβολισμοί. Δεκατρείς αστυνομικοί πυροβόλησαν τους υπόπτους με 137 σφαίρες. Ένας από αυτούς ο Michael Brelo πήδηξε στο καπό του αυτοκινήτου και άδειασε το γεμιστήρα του στα δύο άτομα. Από το, διάτρητο από τις σφαίρες, αυτοκίνητο ανασύρθηκαν νεκροί ο Timothy Russel και η Malissa Williams. Και οι δύο ήταν μαύροι. Στο αυτοκίνητο δεν βρέθηκε κανενός είδους όπλο. Κατά τη διερεύνηση του περιστατικού από την ηγεσία της αστυνομίας παραπέμφθηκε σε δίκη μόνο ο Brelo ο οποίος τελικά αθωώθηκε.

      Στο μεταξύ ενώ αναμενόταν η δίκη του Brelo δύο άλλοι αστυνομικοί σκότωσαν εν ψυχρώ έναν δωδεκάχρονο μαύρο σε πάρκο της πόλης. Ο Tamir Rice έπαιζε με ένα ψεύτικο όπλο. Όταν η άμεση δράση δέχτηκε τηλεφώνημα ότι κάποιος επιδεικνύει απειλητικά ένα όπλο σε δημόσιο χώρο έστειλε ένα περιπολικό. Το πλήρωμα δε μπήκε στο κόπο να εξακριβώσει τι ακριβώς συνεβαινε. Μπήκαν με ταχύτητα στο πάρκο, άνοιξαν τις πόρτες του περιπολικού΄και πυροβόλησαν θανάσιμα τον δωδεκάχρονο. Αυτή τη φορά δεν τους ασκήθηκε καν δίωξη.

        Ο σκηνοθέτης Michael Milano χειρίζεται με υποδειγματικό τρόπο μία συναισθηματικά φορτισμένη ιστορία. Η κάμερα του δε στρέφεται μόνο στους συγγενείς των θυμάτων αλλά και στους θύτες και τους υποστηρικτές τους. Τα κρυφά στοιχεία των δύο υποθέσεων αποκαλύπτονται καθώς εκτυλίσσεται το ντοκιμαντέρ. Ο Russel και η Williams ήταν άστεγοι που συναντήθηκαν σε ένα συσίτιο απόρων. Είχαν προβλήματα με ναρκωτικά και πριν τη καταδίωξη είχαν παρενοχληθεί από μυστικό αστυνομικό. Ο υποτιθέμενος πυροβολισμός από τον οποίον ξεκίνησαν όλα ήταν ο ήχος από την εξάτμιση του κακοσυντηρημένου αυτοκινήτου.

Δείτε εδώ το τρέιλερ:

     Όσο για τον Brelo ο οποίος αθωώθηκε μεν αλλά αποτάχθηκε από το αστυνομικό σώμα ήταν φανερό ότι έπασχε από μετατραυματικό στρες. Ο αστυνομικός ήταν πρώην πεζοναύτης με θητεία στο Ιράκ. Στο ντοκιμαντέρ αρνείται να μιλήσει για το περιστατικό αλλά προτιμάει να διηγείται τη φοβερή πίεση που δέχτηκε στη Φαλούτζα καθώς η μονάδα του είχε τις περισσότερες απώλειες από κάθε άλλη, στην εισβολή του αμερικάνικου στρατού στο Ιράκ.

    Οσό για τον δωδεκάχρονο δεν υπήρχε καμμία δικαιολογία. Οι αστυνομικοί έδρασαν χωρίς καν να προειδοποιήσουν τον υποτιθέμενο ύποπτο. Όπως φαίνεται από τις κάμερες του πάρκου απλά τον πυροβόλησαν και μετά κατάλαβαν ότι ήταν παιδί.

     Όλη η πόλη βρέθηκε ανακατεμένη σε ένα στρόβιλο γεγονότων. Ο μαύρος αρχηγός της αστυνομίας ήθελε να κατευνάσει την οργή της κοινότητας των αφροαμερικανών. Ο δήμαρχος έκανε λόγο για κοινωνικό και οικονομικό αποκλεισμό των μαύρων. Ο αρχισυνδικαλιστής των αστυνομικών μιλούσε για εκβιασμό των αρχών από τους περιθωριακούς. Ο εισαγγελέας έπαιζε πολιτικά παιχνίδια και το Υπουργείο Δικαιοσύνης –επί Ομπάμα- ζητούσε πλήρη διερέυνηση αυτών των περιστατικών που έζεχναν ρατσισμό.

       Το ντοκιμαντέρ κλείνει με εξαιρετικό τρόπο καθώς ο Milano μας μεταφέρει στο 2016. Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν επιλέξει το Κλίβελαντ ως τη πόλη όπου θα διεξαχθεί το συνέδριο για να αναδειχθεί ο υποψήφιος για τη Προεδρία. Μέσα σε μία αστυνομοκρατούμενη πόλη ο Τραμπ παίρνει το χρίσμα του υποψηφίου. Και στην ομιλία του ο μελλοντικός Πρόεδρος εκφράζει τη πλήρη εμπιστοσύνη του στην αστυνομία και τον τρόπο δράσης της. Αφήνοντας έτσι το δρόμο ανοιχτό για τα επόμενα τραγικά συμβάντα όπου πρωταγωνιστούν οι φύλακες του νόμου.

Ακολουθήστε το Entertainment Weekly στα social media:
★ Facebook ★ Instagram ★ Twitter ★ Spotify

Διαβάστε επίσης: